Za prioritu považuji udržet bezproblémový chod a krok s dobou

Po více než 15letém působení v Ústavu patologie VFN a 1. LF UK se MUDr. Radek Jakša stal novým primářem. Jak vnímá své jmenování?

Považujete jmenování do nové funkce za závazek, výzvu nebo spíš za radost?
Jmenování do funkce primáře považuji za projev důvěry a velký závazek. Pokud se mi podaří zvládat řadu úkolů, jež jsem do nedávné doby nemusel řešit, přitom se v nezměněné míře věnovat odborné práci a ještě stihnout přijít domů před tím, než půjde dcerka spát, možná bude i důvod k radosti. 

Co byste chtěl do budoucna na klinice změnit, zlepšit nebo co naopak funguje a chcete to rozhodně ponechat? Jaké jsou vaše plány a vize?
Fungování ústavu je dobře nastaveno, funkci přebírám po více než patnáctiletém působením na pracovišti, takže jsem ze zákonitostí provozu Ústavu patologie stačil něco pochytit. Zásadních změn netřeba, udržení bezproblémového chodu a kroku s dobou považuji za hlavní prioritu.

Jak vidíte vaše pracoviště za 10 let?
Vynikající výkonné diagnostické a vědecko-pedagogické pracoviště s dobrou pověstí, zaměstnávající erudovaný a spokojený personál, který bude vybaven patřičnou technikou. Tedy stejně jako dnes.

MUDr. Radek Jakša absolvoval 3. LF UK a FNKV v Praze v roce 2004 a od roku 2007 pracuje ve VFN. V roce 2010 získal specializaci v oboru patologická anatomie a v lednu 2023 zdárně dokončil postdoktorské studium. Je členem Společnosti českých patologů, European society of pathology a Kooperativní lymfomové skupiny.