Celkem 13 stanovišť připravuje naše nemocnice pro letošní Blesk Ordinaci

V úterý 10. října se v poledne otevře další ročník edukativní a preventivní akce pro veřejnost, která získává u lidí stále větší oblibu.

Všeobecná fakultní nemocnice si letos připravila 13 stánků, kde si mohou zájemci nechat změřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi, nitrooční tlak, zjistit, jakou mají kapacitu plic, zda jsou jejich mateřská znaménka neškodná, promluvit si s psychologem o svých úzkostech a otestovat se, zda jim nehrozí deprese či syndrom vyhoření, poradit se, jak zlepšit svůj životní styl, kondici i složení těla, nebo o tom, jestli množství léků, které pravidelně užívají, je v pořádku a zda některý lék nesnižuje účinky jiného. Ve stánku Centra pro závislé na tabáku VFN se mohou zastavit kuřáci, vapující nebo lidé užívající jinou formu nikotinu a zeptat se na zdravotní dopady nebo možnosti, jak s užíváním přestat.

Novinky ročníku 2023
Na letošní Blesk Ordinaci připravujeme další tři stanoviště: poradnu gynekologa a onkologa, kde se mohou ženy pobavit o prevenci závažných gynekologických onemocnění (například o vakcinaci proti HPV, o genetické mutaci BRCA, o prevenci rakoviny dělohy, o významu HPV DNA testace); poradny dětského obezitologa a endokrinologa, ti proberou s rodiči, jak upravit jídelníček svého potomka a jaké pohybové aktivity jsou vhodné, aby předešli nepřiměřenému nárůstu hmotnosti, což v současné době trápí až 30 % dětské populace. Kam se obrátit, když si rodiče nejsou jistí, zda jejich potomek správně řečově rozvíjí, rady, jak obohacovat slovní zásobu předškoláků a malých školáků, postupy k podpoře vývoje výslovnosti a řadu dalších doporučení se dozvíte od člověka nejpovolanějšího: přednosty Foniatrické kliniky VFN a 1. LF UK doc. PaedDr. Karla Neubauera, Ph.D., v poradně o problematice poruch řeči. Obrátit se na něj mohou i dospělí, u nichž porucha řeči vznikla náhle, následkem mozkových onemocnění či úrazů hlavy.  
Blesk Ordinace již tradičně představí v průběhu odpoledne i řadu odborníků naší nemocnice v živých vystoupeních, těšit se můžete na doprovodný program. Rozhodně akci navštivte, využijte možnost prevence na jednom místě!

Foto z Blesk Ordinace 2022: Martin Pekárek