Na odborné konferenci se sešli nejen zdravotní laboranti

Konference zdravotních laborantů je jednou z každoročních tradičních podzimních akcí ve VFN, která se v polovině září uskutečnila na půdě posluchárny Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN.

Sekce zdravotních laborantů České asociace sester sem opět pozvala účastníky nejen z naší nemocnice a z ostatních pražských nemocnic, ale i z Brna, Plzně a dalších pracovišť.
Konferenci zahájila Mgr. Dita Svobodová, Ph.D., MHA, náměstek pro nelékařská zdravotnická povolání. Komentovala i důvody pořádání konference právě ve VFN: „Akce je přínosem zejména pro zdravotní laboranty napříč naší nemocnicí, ale konference je otevřená i pro širší odbornou veřejnost. Zúčastní se jí také laboranti z jiných zdravotnických zařízení. Přínos konference vidím nejen v nových tématech, ale především v aktivní účasti přednášejících, kteří předávají své znalosti a zkušenosti a rozšiřují obzory kolegům, kteří v některých případech nemají s danou problematikou tak bohaté zkušenosti.“
Garantkou konference opět byla předsedkyně Sekce zdravotních laborantů ČAS Eva Klímová. Podle ní je hlavním cílem setkání všech oborů na jedné půdě. „Setkáváme se, abychom se dozvěděli novinky z oborů práce zdravotních laborantů. Velká část letošního programu patřila novorozeneckému screeningu a léčbě pacientů zachycených právě z těchto vyšetření. Samozřejmě to souvisí s tím, že v naší nemocnici máme Centrum novorozeneckého screeningu. Součástí novorozeneckého screeningu v ČR je cystická fibróza a ta byla tématem přednášky Mgr. Jany Zelenkové z FN Motol.“ S přednáškou na téma diagnostiky dědičných poruch metabolismu vystoupila Ing. Karolína Pešková, primářka Diagnostické laboratoře DMP z Kliniky pediatrie a dědičných poruch metabolismu. Odpolední program byl již zaměřen multioborově.
Další z organizátorek, Mgr. Veronika Hauerová, vedoucí laborantka ÚLBLD VFN, která konferenci provázela průvodním slovem, ještě doplnila k jejímu pořádání: „Tato akce je určená nejen pro zdravotnické laboranty, ale i pro ostatní nelékařské zdravotnické pracovníky, například i pro farmaceutické asistenty, všeobecné sestry, praktické sestry, nutriční terapeutky a další.  Snažíme se jí tedy primárně nastavit tak, aby šla napříč obory a její zástupci si zde mohli navzájem předat zkušenosti.“