Den záchrany života přivítal veřejnost i studenty

Odhalit rizika onemocnění svého srdce a naučit se zachránit život. To bylo cílem osvětové a preventivní akce Den záchrany života, kterou 16. října uspořádala II. interní klinika kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN v ambulanci srdečního selhání ve Fakultní poliklinice.

Zájemci mohli využít bezplatné konzultace s našimi špičkovými zdravotníky, nechat si změřit krevní tlak včetně instruktáže správného postupu, tepovou frekvenci v zátěži, seznámili se s echokardiografií, EKG a sami mohli posoudit vlastní rizikové faktory pro srdeční onemocnění. Navíc si pro ně zdravotníci ve spolupráci s mediky připravili ukázky a výuku resuscitace včetně použití automatizovaného externího defibrilátoru, transportu pacienta a komunikace s tísňovou linkou zdravotnické záchranné služby. „Ještě před několika lety byla naděje na přežití srdeční zástavy omezena na laickou první pomoc, telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci a podání defibrilačního výboje či léčiv týmem záchranné služby. Dnes jsou k dispozici přístroje pro automatizovanou srdeční masáž, které umožňují transport pacienta za pokračujícího oživování. V nemocnici a v budoucnu možná i na ulici nastupuje extrakorporální kardiopulmonální resuscitace, tedy náhrada vlastního krevního oběhu mimotělním, a intenzivní léčba příčiny srdečního selhání. Naše komplexní centrum zahrnuje i ambulance srdečního selhání, kde pečujeme o pacienty s hrozícím či probíhajícím srdečním selháním, a o pacienty, kteří již klinickou smrt prodělali,“ uvedl zdravotnický záchranář II. interní kliniky kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN Mgr. Alan Mejstřík, DiS. s tím, že návštěvníci měli na místě možnost setkat se s lidmi, kteří přežili vlastní srdeční zástavu, nebo si prohlédnout monitorované lůžko kardiocentra s pacientem na mimotělním oběhu (ECMO).

V rámci akce jsme uspořádali i krátký tiskový brífink za účasti přednosty kliniky prof. MUDr. Aleše Linharta, DrSc., vedoucího Centra sportovní kardiologie doc. MUDr. Vladimíra Tuky, Ph.D. a zdravotnického záchranáře Mgr. Alana Mejstříka, DiS.