Blesk Ordinaci si lidé vzali za svoji pravidelnou prevenci

Čtvrtý ročník preventivní akce pro veřejnost, kterou pořádá na Karlově náměstí Deník Blesk ve spolupráci s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a naší nemocnicí, zažil opět velký úspěch, bohatou návštěvnost a několik rekordů.

VFN letos připravila pro zájemce celkem 13 mobilních ambulancí a rekordmanem se stalo vyšetření mateřských znamének. Fronta se táhla desítky metrů a zdaleka se za celé odpoledne na všechny zájemce o vyšetření nedostalo. Z celkem 262 vyšetřených lékařky u 7 lidí odhalily zhoubné nádory kůže! Neúspěšným čekatelům na vyšetření jsme doporučili, aby navštívili bez objednání dermatoonkologickou ambulanci přímo v naší nemocnici na dermatovenerologické klinice. Řada z nich o této službě naší nemocnice neměla tušení.


Stanoviště pro měření nitroočního tlaku je také každoročně místem záchytu nebezpečných diagnóz. Letošní ročník nebyl výjimkou a z 205 vyšetřených bylo pět lidí odesláno k dalšímu dovyšetření a dva z nich okamžitě na naši oční kliniku. Nejvíc pacientů prošlo rukama zdravotnic „ve stánku“ diabetu – celých 600! Dva lidé se dozvěděli o své extrémní hodnotě hladiny cukru v krvi – víc než 25 mmol/l. U vyšetření kapacity plic stihli zdravotníci zkontrolovat 200 zájemců a odhalili čtyři lidi s vážným nálezem – podezřením na CHOPN a astma, dvacet odešlo s doporučením k lékaři, protože jejich kapacita plic není dostatečná.

Na pódiu se jako každoročně vystřídalo několik našich specialistů – prof. MUDr. Martin Prázný pohovořil o diabetu a nových možnostech léčby cukrovky, MUDr. Jitka Kytnarová o dětské obezitě, která trápí vysoké procento mladé populace, primář MUDr. Michal Šotola o plicních onemocněních a následcích covidu, se kterými se část populace stále potýká, doktor Pavel Harsa o úzkostech, depresích a syndromu vyhoření a primářka MUDr. Ivana Krajsová o nutnosti sledovat pravidelně mateřská znaménka a chránit si svou kůži.
Jsme rádi, že veřejnost si Blesk Ordinaci i naše zdravotníky našla, s některými jsme se setkávali jako se starými známými.

Čtvrtý ročník preventivní akce je za námi a můžeme začít chystat pátý 😊. Prevence není nikdy dost!