VFN byla na výročním XXX. sjezdu České kardiologické společnosti opravdu hodně vidět

Kongres ČKS patří tradičně mezi největší lékařské konference v Česku vůbec, ale letošní jubilejní ročník lámal rekordy. V osobní i on-line účasti.

Samotný sjezd, který se uskutečnil jako osobní setkání mezi 8. – 10. květnem tradičně na brněnském výstavišti, doprovázelo ještě bohaté on-line vysílání týden před jeho začátkem a tři dny po skončení. Sjezd tak dal obrovský prostor pro vědecké informace, edukační akce i pro setkávání kardiologů a spřízněných profesí. „Účast kardiologů byla mimořádná. Virtuální vysílání sledovalo denně 400 až 700 připojených a v Brně bylo registrováno více než 2700 účastníků,“ zhodnotil předseda České kardiologické společnosti a přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie VFN a 1. LF UK prof. Aleš Linhart.

VFN se rozhodně neztratila, naopak
„Úspěch samotného sjezdu je pro ČKS důležitý, ale nás jako zástupce kardiocentra VFN může těšit dvojnásob, že se naše nemocnice v tomto kardiologickém svátku vůbec neztratila,“ konstatoval profesor Linhart. Hned na zahájení byly v rámci sekce přímých přenosů zařazeny intervence prováděné v katetrizační laboratoři II. interní kliniky, a to zcela mimořádné případy implantace chlopně katetrizační cestou do chlopně v trikuspidální pozici, které prováděli doc. Tomáš Kovárník a doc. David Zemánek, a plastika větví plicnice u nemocného s chronickou tromboembolickou plicní hypertenzí, již provedli prof. Pavel Jansa a dr. Samuel Heller. Oba zásahy byly úspěšné a měly mimořádný ohlas.
„Nesmíme opomenut ani další vynikající sekce s účastí našich kolegů z kardiocentra VFN. Jejich výčet by byl opravdu dlouhý, tak vyberme alespoň naši účast v sekcích asociací a pracovních skupin ČKS, jako jsou preventivní kardiologie, zobrazovací metody, chlopenní vady, choroby myokardu a perikardu nebo srdeční selhání,“ vypočítal prof. Linhart a dodal: „Naši kolegové včetně sester se podíleli na organizaci praktických workshopů akutní a intenzivní péče včetně nácviku resuscitace.
Za pozornost jistě stojí i prezentace mimořádné studie PRAGUE OHCA, která byla zařazena do sekce hot-lines. Její hlavní autor a organizátor prof. Jan Bělohlávek zde prezentoval její hlavní výsledky nedávno publikované v prestižním časopise JAMA.“

Prosadili se i mladí kardiologové
Velice nás pak těší úspěch našich mladých kolegů v Soutěži mladých kardiologů, kde zvítězila práce Daniela Roba ze II. interní kliniky VFN a 1. LF UK analyzující význam perkutánních intervencí u nemocných s mimonemocniční zástavou bez návratu spontánní cirkulace. Na třetím místě skončila práce dr. Jana Kvasničky ze III. interní kliniky VFN a 1. LF UK věnující se nemocným po adrenalektomii a nezapadla ani práce dr. Milana Dusíka o problematické arytmii u nemocných s plicní hypertenzí.

Hosté ze zahraničí
Čestným hostem sjezdu byl letos prof. Virend Somers z Mayo kliniky v Rochesteru, kterému byla propůjčena Libenského zlatá medaile, nejvyšší ocenění ČKS. Zdá se, že jeho návštěva v Brně by měla znamenat pro ČKS novou éru spolupráce s touto prestižní společností. Nesmíme ale zapomenout ani na další zahraniční hosty, například na prof. Massima Imazia, který byl hostem pracovní skupiny pro choroby myokardu a perikardu a spolu s prof. Tomášem Palečkem prezentoval nové možnosti léčby u perikarditid.
„Česká kardiologická společnost má za cíl další snižování kardiovaskulární úmrtnosti a nemocnosti v České republice. Tento cíl ale bude nyní o hodně těžší splnit jak kvůli proběhlé pandemii s jejími dlouhodobými následky, tak kvůli ekonomické krizi. Jsme rádi, že kardiocentrum Všeobecné fakultní nemocnice hraje významnou roli v práci ČKS,“ zhodnotil prof. Linhart a uzavřel: „Naplnění cíle ale není možné bez spolupráce s dalšími centry a i k ní proběhlý sjezd významně přispěl.“