Každý rozhovor je úplně jiný a naučí mě spousty nových věcí

Desetiletý Tomáš se odmalička pohybuje po pódiích, baví ho věda, především lidské tělo, a rád si povídá. Všechny své koníčky spojil dohromady a začal se věnovat moderování a rozhovorům se zajímavými lidmi, velmi často lékaři.

Jak došlo k tomu, že jsi začal dělat rozhovory s profesory, významnými lékaři na tak náročná témata?
Právě kvůli mému zájmu o lidské tělo. Přečetl jsem hodně encyklopedií, díval jsem se na různé pořady a pohádky o fungování a záhadách těla. A zároveň jsem také od malička rád stál za mikrofonem a moderoval. Toto byl super způsob, jak tyto věci skloubit. Nejdříve jsem začal dělat rozhovory s herci, potom jsem ale dostal příležitost udělat rozhovor v MOÚ v Brně s panem profesorem Pavlem Šlampou, přednostou Kliniky radiační onkologie, kterého už od malička znám. To mě zaujalo, takže jsme začali hledat další lékaře, kteří by do toho šli. Rozhovor jsem dělal také s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Ve VFN jsem mluvil zatím pouze s panem profesorem Karlem Šonkou o poruchách spánku a bdění.

Jak si témata vybíráš?
Ze začátku to byli spíš lékaři, které znala moje babička Marie Zelená. Je výtvarnice a módní návrhářka a tvoří veselé oblečení pro dětské lékaře a sestry. Většinou si teď na to sedneme s mámou a babičkou a přemýšlíme, co by zajímalo lidi, co je aktuální, a zkoušíme oslovovat lékaře, jestli by se mnou byli ochotní rozhovor udělat. Já si potom dané téma studuju a snažím co nejvíce zjistit, abych mohl rozhovor vést, měl zajímavé otázky, abych byl prostě dobře připravený. Občas mě napadnou otázky, které by dospělé možná nenapadly.

Co je pro tebe největší adrenalin při samotném natáčení?
Abych nepopletl jméno, titul, lékařskou profesi a název nemocnice. Také mám spoustu otázek, tak abych si na všechny vzpomněl. Nemám u sebe většinou žádný papír – rád vedu rozhovory zpaměti a bez taháků. Taky abych seděl v klidu, vím, že sebou někdy šiju 🙂

Foto: Lenka Hatašová

Kolik už máš za sebou rozhovorů?  Který tě zaujal nejvíc a proč?
Celkem jsem jich udělal asi dvacet, z toho bylo sedm s lékaři či vědci o těle. Nedá se říct, který mě zaujal nejvíc, každý byl něčím jedinečný a zajímavý. Dělal jsem rozhovor třeba o covidu, o onkologii dětské i dospělé, o imunitě, o plicní a břišní chirurgii, o spánku a jeho poruchách, o cévách a cévních onemocněních. Každý rozhovor byl jiný a naučil mě spoustu nových věcí, poznal jsem velmi zajímavé lidi a jejich lékařské či vědecké obory.

Co je takový tvůj top plán na nejbližší měsíce?
Protože jsou prázdniny, mám v plánu spíš odpočinek, a to tábor, moře, hory, prázdniny u babičky. Ale určitě mezi tím zase nějaký rozhovor udělám, chtěl bych ještě stihnout rozhovor o letních dětských úrazech, protože sám často skáču na trampolíně a vím, že to může být nebezpečné. No a také o ochraně kůže a slunci.

Tomáš Hrnčíř má svoji talkshow Na slovíčko s Tomášem, do které si zve zajímavé hosty. Tomášovy rozhovory můžete vidět na sociálních sítích pod názvem Tomáš Hrnčíř – desetiletý moderátor.

Ukázka z rozhovoru s profesorem Karlem Šonkou