Měnila se v letošním roce výše parkovného? Proč nemůže být parkovné v areálu VFN pro pacienty a návštěvníky naší nemocnice zdarma?

Odpovídá Mgr. Anna Mottlová Malinová, vedoucí Provozního odboru VFN

Výše parkovného zůstává už od roku 2021 stále ve výši 50 korun za každou započatou hodinu s tím, že prvních 30 minut parkování v areálech nemocnice nepodléhá zpoplatnění. Výběr parkovného zajišťuje VFN. Roční příjmy nejen z parkovného od pacientů, ale především za vjezdové karty pro zaměstnance, činí přibližně jeden a půl milionu za rok. Tyto finance využíváme na opravu komunikací, vjezdových bran, automatických závor a dalšího vybavení nemocnice.
Pacienti, respektive jejich doprovod mají možnost vjet do areálu na 30 minut bez zpoplatnění. To je dostatečná doba na dovezení pacienta na dané pracoviště a opuštění areálu. Řidič, který vjíždí do areálu, nemá povinnost dokládat, že jede na určitou kliniku, to znamená, že zajet do areálu může kdokoliv. Počet parkovacích míst je v areálech velmi omezený, a pokud bychom rozšířili možnost bezplatného parkování v centru Prahy, tak nám zde celý dopravní systém zkolabuje, protože tuto možnost začnou využívat nejen pacienti. Tuto zkušenost už bohužel máme z doby, kdy jsme otevřeli přístup k areálu, kde bylo odběrové centrum a nebyla tam vjezdová vrátnice.