Jak se točí silvestr v nemocnici

Reportérka České televize Lea Surovcová přijela do VFN točit půlnoční reportáž z bujaré novoroční noci už po sedmé. Co ji k tomu vede, jak se mění návštěvníci chirurgické pohotovosti, co je na takové reportáži zábavné i těžké?

Proč vás baví točit silvestr v nemocnici?
Obecně nemám ráda to silvestrovské veselí na sílu, tak raději už sedm let po sobě sloužím noční pracovní směny. Baví mě pestrost témat a neočekávatelných situací. A to právě i v nemocnici. Navíc málokdy novinář může vidět tu čistou realitu, kdy lékaři musí zvládat často těžké a nevyzpytatelné případy. V tom novoročním zabarvení to má jinou atmosféru a někdy jsou to i dost úsměvné příběhy.

Jak se za poslední roky změnili návštěvníci pohotovosti?
Každý rok je něčím jiný. Někdy jsem zažila jednu rozbitou hlavu za druhou a ruce poraněné od petard. Jindy zase mnohem víc opilých. Speciální byly covidové silvestry, to bylo velmi tíživé a případy těžké. V čekárně hlavně vyděšení lidé. Vidět za oknem petardy a vy stojíte u člověka, který je na ECMu, to jsou pro mě dodnes živé obrazy. Letos byli z mého pohledu návštěvníci klidnější a i podle lékařů jich bylo méně. Což zřejmě souvisí s celým klidnějším silvestrem.

Co je na takové reportáži nejtěžší a co nejzábavnější?
Nejtěžší by byla fáze, kdyby nás nemocnice nechtěla dovnitř pustit a museli bychom pokoutně někde vyčkávat. Tím, že je vše domluveno předem, tak tohle odpadá. Přímo na místě se pak člověk musí přizpůsobovat situacím a rychle vyhodnocovat, co točit a co už by bylo přes čáru. To je na tom složitější, že máte furt hlavu v pohotovosti. Ale za ty roky mě už zas tolik věcí nepřekvapí, takže těžkosti moc neřešíme. Naopak mnohdy dochází v čekárně k legračním momentům. Třeba jsem byla svědkem scének soků v lásce. Nebo se dva poprali na Václaváku a potkali na jedné pohotovosti a tam se udobřovali. Prostě je to o syrových příbězích bez okras a ty mám nejradši:-).

A pohled lékaře, který situace na ambulanci řeší
„Už jen covidové silvestry byly klidnější než ta loňská silvestrovská noc,“ hodnotí MUDr. Aleš Paclík z 1. chirurgické kliniky 1. LF UK a VFN, který měl ambulanci na starosti. Spočítal, že za poslední den v roce ošetřili 34 pacientů, od půlnoci do 8 hodin ráno dalších 8 pacientů.  Jednalo se o běžné tržné a řezné rány na hlavě, dlaních a předloktí, zhmožděniny, poranění hlavy po pádu na zem. „Všechno samozřejmě spojené s alkoholem, ale to nás nijak nepřekvapilo. Naštěstí se žádné drama nekonalo, asi to také souviselo s celkově klidnějším průběhem letošního konce roku. Přijali jsme 2 raněné pacienti, jejich úraz ale nesouvisel se silvestrovským veselím,“ uzavírá MUDr. Paclík.