Co dělat, když…

… přiveze záchranka do nemocnice člověka s poruchou vědomí, který je ozbrojený?

Může se stát a stává se, že těžce zraněný člověk, pacient s infarktem myokardu či jiným závažným zdravotním problémem přijede do nemocnice a ošetřující personál u něj najde zbraň (v kapse, za opaskem, skrytou v oblečení…).

„Pokud se vám takový případ stane, rozhodně situaci nepodceňujte. V případě, že hospitalizovaný pacient není při plném vědomí nebo jsou jeho psychické a fyzické schopnosti omezené kvůli nemoci, úrazu či vlivem léků, je potřeba okamžitě po nalezení zbraně volat na linku 158,“ upozorňuje Mgr. Libor Strkáč z Útvaru bezpečnosti a krizové připravenosti a dodává: „Policisté jsou podle § 56 zákona o zbraních oprávněni zbraň zadržet, aby jejich držiteli zabránili v jednání, kterým porušuje zákon o zbraních, například jejím nedostatečným zabezpečením.“

Nemocnice není oprávněna a ani nemá prostředky k převzetí a uložení zbraní, které podléhají registraci. Jakékoli zdravotnické zařízení nemá povinnost ukládat zbraně jejich držitelům!

Policie je následně schopna zjistit, zda je nemocný pacient oprávněný držet příslušnou zbraň, a je-li osoba držitelem platného zbrojního průkazu, pak policista tuto zbraň zajistí a převezme do úschovy proti podpisu. V případě, že osoba není držitelem příslušného oprávnění nebo nemá žádné povolení k držení zbraně, policie může zbraň zadržet, zajistit nebo odejmout na základě podezření z přečinu nedovoleného ozbrojování dle § 279 trestního zákona.

Ani pro osobu mající příslušné oprávnění k držení zbraně není právo zbraň držet a nosit absolutní. Respektive ani osoba mající oprávnění k držení zbraně není oprávněna se zbraní vstupovat do veškerých prostor dle své libosti. Zákon o zbraních upravuje, kam tato osoba smí a nesmí se zbraní vstupovat, a dále je toto upraveno a rozvedeno ve vnitřních řádech všech dotčených institucí.   

•  VFN ve svém vnitřním řádu přísně zakazuje vnášet zbraně do prostor nemocnice.

•  Na všech vstupech do nemocnice je umístěna informace o zákazu vstupu se zbraní!

•  V případě, že návštěvník nemocnice neuposlechne tento zákaz, může mu nemocnice odepřít lékařské vyšetření nebo zákrok. To však výhradně za situace, kdy pacient není přímo ohrožen na zdraví či životě.  

• Přijdete-li v prostorách nemocnice do kontaktu s ozbrojeným návštěvníkem či pacientem, kontaktujte neprodleně Útvar bezpečnosti a krizové připravenosti VFN naší nemocnice či Policii ČR, linka 158.