Tygr nebo prase?

Titulek zní jako čínský horoskop, ale bude to o něčem jiném. Jsem samozřejmě pod vlivem toho, co se teď aktuálně ve zdravotnictví děje. Napadá mě k tomu tisíc různých komentářů, hodně jsem toho už řekl různým médiím, ale pro dnešek si vypomůžu několika citacemi.

„Jsem přesvědčen, že Česká republika může patřit mezi nejvyspělejší země světa, pokud v následujících letech dokáže naplno využít svoji geografickou polohu, ekonomický a lidský potenciál tak, aby se z ní stala opravdová hlavní křižovatka Evropy.  V minulosti jsme opakovaně dokázali hrát důležitou roli při utváření dějin Evropy. A vždy, když se naše země dokázala otevřít světu a využívat vlivy, které se u nás setkávaly, byli jsme úspěšní a tvořili jsme sebevědomý hlas ve světě.“ (Petr Fiala, předseda vlády, 1. 9. 2023)

Vstoupil jsem dnes do jednání na žádost mladých lékařů, snažil jsem se odblokovat místa, kde dohoda zatím nebyla. Začátkem příštího týdne budou jednání o financích pokračovat, abychom našli správný technický mechanismus, aby se podařilo je dostat skutečně do platů a mezd, a v jaké struktuře budou rozděleny.“ (Petr Fiala, předseda vlády, 30. 11. 2023)

Mně je to opravdu líto, já bych pacientům rád sdělil, že jsme se dohodli, protože jsou zmatení. Ale zmatení jsou i lékaři a ředitelé. Buď stávka skončila, nebo pokračuje. To, co se včera odehrálo, bylo hnusné divadlo.“ (Martin Engel, předseda LOK, 1. 12. 2023)

Úhradová vyhláška se nedá po 31. říjnu měnit, byť to zákony připouští. Ale i kdyby se našel způsob, jak úhrady navýšit, tak jde přece o to, že pojišťovny platí za služby, nehradí platy lékařům! A neexistuje žádný nástroj, jak nařídit, že ty peníze mají jít na platy. Já jako pacient si samozřejmě přeju dohodu a neomezení péče, ale jak říkám, tato dohoda je nerealizovatelná a je otázka, zda se to dá nazvat dohodou. Nemocnice budou vědět, jak na tom jsou finančně, až v polovině příštího roku. Jak by se vůbec mohly teď zavázat, že ty peníze budou moci dát do platů?“ (Miroslav Kalousek, místopředseda správní rady VZP, 1. 12. 2023).

Píšu v neděli 3. 12., těžko říct, co bude dál. Ale musím se smát tomu, když někdo vypráví, jak chceme být ekonomickým či jiným tygrem. Tahle země, a celý tenhle náš kontinent, bohužel už dlouho žádným tygrem není a hned tak ani nebude. Každá odvážná vize, touha po změně, chuť dělat něco navíc, je nemilosrdně udušena, bojkotována pasivním odporem, rozsekána tisíci malými hádkami, vyhláškami, nařízeními, omezeními, normami. Nejsme tygr, jsme prase. Milé, hodné, užitečné zvíře, které mají lidé rádi, ale zároveň se mu trochu pošklebují a dělají si z něj legraci. Tváříme se důležitě, pokrok vidíme ve sjednocování USB kabelů, dotacích na dům po babičce, genderových auditech, recyklaci PET lahví. A ve skutečnosti začínáme zaostávat. V tomhle světle je hádka o platy ve zdravotnictví jenom takovou malou, bezvýznamnou epizodou, která nakonec dopadne nějakým ušmudlaným kompromisem, jinak se nezmění nic a prostě se pojede chvíli dál, až do další krize.

No nic, možná jsem to za sebe poskládal trochu moc krutě. Ale pesimismus není na místě. Začal advent, čas očekávání a nové naděje. Je potřeba tu naději mít a věřit, i když třeba vždycky všemu nerozumíme…

prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA