Sestry slaví svůj svátek

Při příležitosti Mezinárodního dne sester a ošetřovatelek, který slavíme 12. května už od roku 1965, jsme oslovili několik všeobecných sester z naší nemocnice a zeptali se jich: 1. Proč si vybraly právě profesi všeobecné sestry, 2. co ve své práci považují za nejdůležitější, a 3. proč pracují právě ve VFN. Přečtěte si jejich odpovědi. 

Mgr. Petra Králová, vrchní sestra, IV. interní klinika

  1. Díky tomu, že jsem měla v rodině tetu lékařku, jsem měla možnost chodit v dětství do ambulance, kde pracovala. Viděla jsem, že její práce má velký smysl. Moje volba byla jasná, stát se všeobecnou sestrou.
  2. Za nejdůležitější ve své práci považuji kvalitní komunikaci na všech úrovních, vytváření příjemného pracovního prostředí a dobré interpersonální vztahy. Především si velice vážím spolupráce se svými staničními sestrami, přestože to nemají vždy jednoduché, řídí své úseky skvěle a patří jim velké poděkování.
  3. VFN jsem vždy považovala a považuji za jednu z nejprestižnějších nemocnic v Praze. Od svého nástupu jsem tady měla možnost skloubit práci, další vzdělání a osobní život. Našla jsem zde jedinečný tým lidí, díky kterým zde již dlouhá léta pracuji ráda.

Mgr. Markéta Křečková, staniční sestra na FP, II. interní klinika

  1. Je to u nás taková rodinná tradice, část naší rodiny pracovala a pracuje jako zdravotní sestřičky. Ráda jsem se starala o mladší děti a původně jsem chtěla být dětskou sestrou. Z důvodu nedostatku pracovních míst jsem nastoupila do VFN na II. interní kliniku a jsem zde již třicátý rok. Rok jsem strávila na nefrologii, poté téměř 25 let na koronární jednotce a nyní, jako staniční sestra, vedu tým sestřiček kardiologických ambulancí II. interní kliniky.  
  2. Za nejdůležitější považuji být součástí nadšeného a spokojeného týmu, který má společný cíl a spokojené pacienty, kterým se snažíme poskytovat co nejlepší péči v našem oboru. Možnost se rozvíjet a dále vzdělávat.
  3. Když jsem nastupovala do VFN, myslela jsem si, že je to jen přechodná doba a vrátím se domů na Moravu. Což se po roce změnilo a zůstala jsem dosud. Mnohému jsem se zde naučila a mí nadřízení byli a jsou velmi vstřícní. V současné době se nám také daří rozvíjet ambulantní kardiologii na fakultní poliklinice. To, že se na tom mohu podílet, je pro mě hnacím motorem.

Mgr. Jana Holubová, vrchní sestra, stomatologická klinika/ambulantní část

  1. Úplně poprvé jsem se rozhodla stát sestrou už jako malá holčička, protože se mi líbily staré modrobílé uniformy s čepci. Bohužel, než jsem stihla absolvovat střední školu, uniformy se přestaly nosit 🙂. 
  2. Jako v každé profesi, kde jste v kontaktu s lidmi (ať už s klienty, nebo personálem), považuji za nejdůležitější komunikaci a umění nahlížet na problémy i očima druhých. Taky vás ta práce musí bavit a musíte mít svou vizi, představu, která vám pomůže jít dál, i když máte těžší období.
  3. Ve VFN pracuji, protože mám ráda jistotu. A tu mi velká nemocnice v centru města s kompletním zázemím poskytuje. 

Naděžda Polincová, staniční sestra na FP, dermatovenerologická klinika

  1. O obor zdravotní sestry jsem se zajímala již od mala, vzorem mi byla teta. Proto jsem měla jasnou volbu střední školy. Po studiu jsem si prošla praxí, kde jsem měla možnost poznat většinu spektra práce zdravotních sester. A potom jsem se rozhodla stát se všeobecnou sestrou. Poznala jsem mnoho skvělých lidí a jejich přístup i osobní vzor mě následně ovlivnily. Tuto profesi dělám už 45 let.
  2. Otázka má v podstatě dvě roviny. V té první a nejdůležitější je samozřejmě péče o pacienty, pomoc k návratu do jejich plnohodnotného života. Druhá rovina je možnost osobního odborného růstu a uplatňování nabytých vědomostí v praxi. Obě roviny jsou potom v harmonii.
  3. Měla jsem možnost si během praxe vyzkoušet v rámci studia několik různých pracovišť. VFN je odborným specializovaným pracovištěm nabízejícím odborný růst a dosahovala vynikajících výsledků. Možnost úzké spolupráce s profesionály v oboru a lidský přístup, který poskytovala VFN, hned po ukončení studia ovlivnila mou volbu a zůstala jí dodnes.

Marie Fürbachová, staniční sestra, neurologická klinika 

  1. Profesi všeobecné sestry jsem si vybrala, protože mě vždy zajímalo lidské tělo a jeho fungování a líbil se mi shon v nemocnici. Chtěla jsem být součástí zdravotnického týmu.
  2. Za nejdůležitější považuji komunikaci s pacienty, lékaři a dalším personálem. 
  3. Ve VFN pracuji, protože tu máme skvělou spolupráci v týmu na oddělení, mám přístup k novinkám v oboru a samozřejmě příjemná je i dopravní dostupnost v centru Prahy 😊.