Dlouhý leden

Máte rádi leden? Já vůbec. Je nekonečně dlouhý, venku je pořád ještě brzy tma (nenávidím takové ty říkanky o slepičím kroku atd., to podle mě vůbec nefunguje). Svátky skončily a je hrozně daleko všechno, na co má člověk tendenci se těšit – čímž myslím zase nějaké to volno, pochopitelně. A i v práci je pro mě leden takový nijaký. Pomalu se teprve uzavírá roční vyúčtování, chystá se definitivní rozpočet, plán investic, jako jo, fajn, ale všechno to je v takovém tom stádiu příprav, chystání, plánování. Uchopitelných, neřkuli hotových věcí málo. Jestli to tak máte taky a čekáte nějakou radu, vychytávku, tip, jak tohle období přežít, tak vás zklamu. Musí se to prostě vydržet, sorry. A jestli to máte úplně jinak, nezbývá mi než gratulovat a závidět.  

Ale nechci být zbytečný pesimista, k tomu není vůbec důvod. Hned první pondělí po Novém roce jsem obešel pár klinik, kde jsem uváděl do funkce nové vedoucí pracovníky, a byla to fakt radost. Všude spousta rozpracovaných věcí, plánů do budoucna, i požadavků směrem ke mně, s čím bych měl pomoct. To mi začátek mého neoblíbeného ledna dost spravilo a z té energie nějaký čas vyžiju. A mezitím jsem si začal dělat v hlavě takový svůj osobní jízdní řád nejbližších věcí, které nás čekají a ze kterých mám už teď radost.  

Asi nejblíž z velkých akcí máme otevření porodních boxů v březnu. Pak bude následovat angiolinka na II. interně. Mezitím už bude odpoledne delší světlo, bude se dát jet po práci na kole, začne jaro a všechno bude veselejší. A pak už to bude lítat jedno za druhým, tak jak budeme finišovat investice – PET/CT, robot, zrekonstruovaný Strahov, metabolická JIPka. Mezitím léto, hurá! Začne se projektovat nový pavilon A7, dokončí se předprojektové přípravy na velkou rekonstrukci Apolináře, začne se chystat projekt hybridního sálu. To už bude podzim, ale ten je taky celkem fajn, přinejmenším do října. Ještě bych chtěl sehnat i peníze na psychiatrické stacionáře a doprojektovat podkrovní vestavbu na adiktologii. Průběžně se budou přesouvat provozy na Fakultní poliklinice a změny v organizaci a využití prostor i v dětském areálu.  

No, vlastně teď jak to po sobě čtu, tak už mi ten letošní leden zase tak nevadí… 

prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA