Výstava Alžběty Jungrové ve VFN!

Ve středu 19. dubna se opět otevřou dveře Staré prádelny VFN a veřejnosti i zaměstnancům nemocnice se představí další netradiční kulturní projekt. Fotografka Alžběta Jungrová uspořádá k příležitosti svých 45. narozenin svou dosud největší výstavu mapující její tvorbu za uplynulou dekádu právě zde. Originální nemocniční galerie na ploše o rozloze 500 m2 nabídne divákům možnost prohlédnout si fotografické objekty známé umělkyně z různých perspektiv a opravdu zblízka. Neotřelý prostor ozdobí fotografie vytištěné na rozličných materiálech, jako jsou textilie, sklo, kov a další. Ústředním motivem snímků jsou ženy v různých podobách, prostřednictvím nichž se autorka snaží vyjádřit své vlastní pocity. Návštěvníci mohou vizuálně jedinečnou expozici s názvem I believe zhlédnout od 18. dubna do 15. října 2023.

Za covidu jste ve VFN fotila zdravotníky a jejich obětavou práci. Za týden ve VFN otevíráte svoji dosud největší výstavu. Čím vás naše nemocnice přitahuje?

Nemocnice si tak trochu vybírá mne. V obou případech to byla spíš náhoda, která byla perfektně načasovaná. V nemocnici jsem začala fotit těsně před covidem fotografický cyklus k 230letému výročí založení VFN Praha a zůstala jsem tu dva roky. O prostoru Staré prádelny jsem se dozvěděla úplně mimo toto focení ve chvíli, kdy jsem začala řešit realizaci mojí nové knihy a výstavy. Asi to tak prostě mělo být.

Výstava nese označení I believe, tedy Já věřím? Proč jste zvolila právě tento název?
Všichni v něco věříme. Já sama jsem se dlouho vyrovnávala se ztrátou víry ve spravedlnost a logiku v našich životech, o kterou mě připravily roky cestování do rozvojových zemí. Já věřím, že jediné skutečné je to, co cítíme, a že všichni potřebujeme být milováni, abychom si přišli skuteční. Ústřední propojovací obrazovou linií je totiž motto: Kde končí realita, začíná fikce. Nechávám čistě na divákovi, aby fotografie zpracoval sám, každý cítíme věci jinak a stejné věci v nás vyvolávají jiné emoce. Míchám dohromady surreálné dokumentární fotografie, které vypadají jako stylizované, s uměle vytvořeným ztvárněním emocí, které vypadají jako momentky – trochu Alenka v říši divů i ve světě za zrcadlem. Prolínání světů, stírání hranic reality a fikce… Je těžko rozpoznatelné, zda je daná věc reálná nebo ne. Propojuji tyto dva světy.

Ke zpracování finálních fotografií přistupujete netradičně. Můžete nám svoji tvorbu přiblížit?
Začala jsem se snímky pracovat jinak než klasickým tiskem. Baví mě vytvářet z nich díky různým materiálům fotografické objekty, které umocňují prožitek návštěvníků výstavy. Byla jsem dříve u dokumentu zvyklá, že jsou věci jasně dané: tiskne se na fotopapír, rámuje se do rámu… Teď můžu tapetovat, dělat z fotky závěsy, zrcadla, můžu je stavit do prostoru, nabít je hřebíky do zdi. Rozšiřuje se moje pole kreativity, se kterým si můžu hrát.

Alžběta Jungrová
Česká fotografka Alžběta Jungrová se narodila 18. dubna 1978 v Praze, je dcerou novinářky Terezie Kaslové a pravnučkou spisovatele, dramatika a publicisty Ferdinanda Peroutky. Vystudovala Střední průmyslovou školu grafickou v Praze a později proslula jako fotoreportérka, zachycující objektivem válečné konflikty i drsné podmínky rozvojových zemí. Opakovaně získala ocenění v soutěži české novinářské fotografie Czech Press Photo, v posledních deseti letech se zaměřila na volnou tvorbu a dokumentární časosběrné cykly. Průřez svou tvorbou za tuto dekádu nyní představí na své dosud největší výstavě fotografií I believe, která proběhne od 18. dubna do 15. října 2023 v prostoru bývalé prádelny Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.