Doučování je zajímavá zkušenost, třeba i v tom, jak je složité srozumitelně vysvětlit nějakou informaci

O studentech pražského Gymnázia Evolution, kteří se rozhodli v rámci svých možností pomáhat zdravotníkům i z naší nemocnice, jsme psali v minulém čísle. Za pomoci pedagogů školy nabídli doučování a pomoc s úkoly žákům 3. až 8. ročníků základních škol. Dvě z nich: Julie Ostrčilová a Viktorie Linhartová, které se už měsíc on-line setkávají s třeťákem Theodorem, se s námi podělily o své zkušenosti. 

„Máme obě strašně rády děti, moc rády pomáháme lidem, já uvažuji o tom být učitelka,“ vysvětlila své pohnutky Julie a dodala: „A navíc jsme skvělé kamarádky, takže jsem věděla, že Viky do toho půjde se mnou. Hned na první schůzce s našimi učiteli jsme se mohly rozhodnout, jak staré děti chceme učit. Troufly jsme si na první stupeň, přece jenom je to první zkušenost, ale naši spolužáci učí většinou, žáky druhého stupně základní školy. Viktorie dodává: „Setkáváme se takhle ve trojici jednou týdně na hodinu, hodinu a půl. S maminkou jsme se dohodly, že s ním budeme dělat hlavně úkoly do školy. Doučujeme ho češtinu, matematiku a angličtinu. Počítali jsme ale s tím, že si máme práci připravit a budeme mu vysvětlovat dané věci, které je třeba pochopit k tématu. K tomu jsme se ale ještě nedostaly. Má hodně úkolů, ty nám diktuje k vypracování a my je děláme s ním.“  

„Maminka se s námi setkává taky a moc oceňuje nejen pomoc, ale i to, že s námi se Theo soustředí a snaží látku rychle pochopit. Ovšem u něj to není žádný problém, je moc šikovný a milý kluk. Ze všech chyb se snaží poučit, zapamatuje to a příště ji už neudělá. To je moc hezké. Upřímně, díky doučování jsme si samy zopakovaly hodně látky, třeba gramatiku, vyjmenovaná slova, což nám oběma pomáhá ve vlastním studiu. Určitě budeme pokračovat, je to moc zajímavá zkušenost,“ zakončily obě.

„V současné době doučuje 12 studentů našeho gymnázia 10 žáků všech ročníků základních škol, ale pokud by rodiče zdravotníci měli zájem, nabídka stále platí.  Do akce online pomoci s výukou je možné své děti zapojit kdykoliv, stačí mě kontaktovat na e-mailu michal.rezac@gevo.cz,“ vysvětluje zástupce ředitele školy Michal Řezáč.