Školení kinestetické mobilizace ve VFN

Naše nemocnice se stala hostitelem již třetího školení v oblasti kinestetické mobilizace. Kurz nabídl účastníkům cenné znalosti a dovednosti, zároveň i změnu přístupu k péči o imobilní pacienty.

Třídenní školení, které se konalo na začátku listopadu v prostorech Kliniky pediatrie a dědičných poruch metabolismu, vedla jediná certifikovaná lektorka kinestetické mobilizace Viv-Arte®KINÄSTHETIK-PLUS v České republice, magistra Hana Nedělková. Cílem kurzu bylo poskytnout účastníkům cenné znalosti a dovednosti v oblasti mobilizace a polohování imobilních pacientů, ale také transformovat jejich přístup k péči.

Během tří dnů se účastníci detailně seznámili s postupy v rámci dvou klíčových oblastí: preventivní mobilizace a rehabilitační mobilizace. Preventivní mobilizace hraje zásadní roli ve snižování rizika vzniku komplikací spojených s imobilizací a rehabilitační mobilizace se zaměřuje na obnovu či zachování pohybových schopností pacienta.

Hlavním přínosem a smyslem celého kurzu je poskytnout podporu v mobilizaci a rehabilitaci pacientovi a současně snížit fyzickou námahu ošetřovatelskému personálu. Absolvování kurzu nevede pouze k hlubokému zamyšlení nad dosavadní prováděnou praxí aktivizace pacientů, ale též k postupné integraci prvků kinestetické mobilizace do každodenní praxe. To významně pozitivně ovlivňuje celkovou péči, optimalizuje procesy péče a potencionálně snižuje ekonomické náklady na pomůcky a vybavení.

Školení se stalo i platformou pro odbornou výměnu názorů a zkušeností mezi sestrami z VFN. Vzájemné předání postřehů a dovedností obohatí do budoucna každodenní praxi účastníků kurzu. Absolventi kurzu získali skripta ve formě manuálu a certifikát s mezinárodní platností, což významně podtrhuje úroveň odbornosti získané během kurzu. Během tří kurzů se ve VFN proškolilo 42 zaměstnanců z řad zdravotních sester, sanitářů, ošetřovatelek i fyzioterapeutů, a to z těchto klinik: KARIM, II. interní klinika, nefrologická klinika a Klinika pediatrie a dědičných metabolických poruch.