Tipy, co podniknout o prázdninách

Jste milovníky výtvarného umění, dobrého jídla nebo nevšedních zážitků? Pro každého máme pro letní měsíce něco! 😊

Theodor Pištěk: Senzační realismus
Kdo by neznal nositele Oscara za kostýmy k filmu Amadeus?  Český malíř, kostýmní výtvarník, scénograf a bývalý automobilový závodník získal řadu našich i mezinárodních ocenění. Nyní se s jeho ryze realistickou tvorbou můžete seznámit v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou. Komplexní přehled ikonických děl z období od poloviny 70. do poloviny 80. let 20. století je k vidění v Zámecké jízdárně až do 30. října 2022, denně od 9 do 18 hodin. Senzační realismus: Theodor Pištěk | České galerie (ceskegalerie.cz)

Ideálně můžete výstavu zkombinovat s návštěvou místní zoologické zahrady a program na víkend potěší malé i velké členy rodiny 😊. V zoologické zahradě založené už v roce 1939 najdete bohatý prázdninový program pro děti, dozvíte se, kdo je nový přírůstek mezi zvířaty solifuga a spousty zajímavostí a informací o zvířatech a přírodě. Zoo Hluboká | Svět zvířat jako na dlani (zoohluboka.cz)

Kino přijede až za vámi
Projekční vozy Kinematografu bratří Čadíků se staly neodmyslitelnou součástí léta. Letos mají v plánu historický rekord: navštíví více než 100 českých měst a obcí. Podívejte se na jejich stránky Kinematograf bratří Čadíků, jestli se objeví i u vás. Poprvé pořádají i festival START FILM v Bystřici nad Pernštejnem (22.– 26. července). Je určen především mladým studentům středních a vysokých škol, které se zaměřují na audiovizuální tvorbu. Součástí festivalu je výroční soutěž nejlepších studentských filmů v kategoriích animace, dokument, hraný film a reklama.

BIENÁLE Ve věci umění 2022 i u nás v nemocnici
Nové umělecké instalace, performance, komentované prohlídky, přednášky a diskuse můžete navštívit od 21. července do 23. října 2022 hned ve třech naprosto architektonicky odlišných lokalitách: ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, v Galerii hlavního města Prahy a Šalounově secesním ateliéru. U nás najdete expozici v budově, která sloužila jako centrální prádelna. Určitě ji nevynechte!
Více o projektu najdete na Biennale Ve věci umění / Matter of Art 2022

Slavnost ovocných knedlíků na Konopišti
Miloval je už arcivévoda František Ferdinand d´Este a nejrůznější varianty této sladké letní pochoutky můžete ochutnat i vy. Na nádvoří zámku Konopiště 30. –. 31. července od deseti do půl páté můžete vybírat ze švestkových, meruňkových a dalších náplní… Chybět nebude ani něco slaného – třeba slovenské halušky, oba dny doplní program tvořivé dílny a v neděli rozezní nádvoří i středověká hudba kapely Dei Gratia. Návštěvníci zámku se mohou těšit na zpestřený program, zaměřený na stolování v zámeckých jídelnách.

Oživení historie na hradě Točník 13. 8.
Šermířská klání, historická zbrojnice, lukostřelba, vrhání seker, středověké tržiště, dobová kuchyně i ukázky starých řemesel. Víte, kdo byl pregéř? Vše se dozvíte přímo na místě a nudit se nebudou ani děti. Kudy z nudy – Okořská garda na Točníku

Borůvková sobota na zubačce 2022, Kořenov 20. 8.
Jízda na nestrmější trati v Česku ve vlaku s unikátní ozubnicovou lokomotivou potěší nejen milovníky železnice.  Dopřejte si dobrodružství ve zvláštních vlacích na trase Tanvald – Kořenov a zpět, Kořenov – Harrachov a zpět. V průběhu léta vás čeká řada akcí, třeba borůvkové hody v Kořenově a jízda historického autobusu. Více informací na www.zubacka.cz

Kersko: po stopách Slavností sněženek
Chatu v Kersku koupil Bohumil Hrabal ze svého prvního honoráře v roce 1965. Žil zde až do roku 1996 a staral se o svých 25 polodivokých koček. V Kersku nejspíš vznikla celá řada jeho knih, od Postřižin, Něžného barbara až po Obsluhoval jsem anglického krále. Výlet do Kerska můžete spojit s hledáním míst známých z filmu Slavnosti sněženek, naobědvat se v místní hospodě a dát si kančí se šípkovou omáčkou nebo se zelím.

Běh metropole Praha 27. srpna
Poměřte své běžecké síly s dalšími zdravotníky a členy integrovaných záchranných složek v závodu MČR zdravotníků a složek IZS – Běh metropole. Závod se koná v sobotu 27. srpna 2022 v krásném přírodním prostředí Centrálního parku MČ Praha 13 od 11 hodin (od 10 hodin probíhá prezentace). Trasa je dlouhá 6,6 kilometru. Pro všechny závodníky je připravena startovní taška, zajímavé ceny pro nejúspěšnější, bohatá tombola. Více informací včetně propozic a elektronické přihlášky najdete na stránkách
KALENDÁŘ ZÁVODŮ – Běhmetropole.cz (behmetropole.cz)