První dáma české chirurgie

V březnu si připomeneme 15. výročí úmrtí prof. MUDr. Marie Peškové, DrSc., která byla v letech 1990 až 2001 přednostkou
I. chirurgické kliniky ve VFN a 1. LF UK v Praze. Celý život paní profesorky byl naplněn cílevědomostí a důsledností v práci vždy s absolutním ohledem na pacienty.

Profesorka Marie Pešková se narodila 13. ledna 1935 ve Čkyni. Po absolvování zdravotní školy v Praze působila jako zdravotní sestra ve Vimperku a poté ve Volyni. Až do přijetí ke studiu na Fakultu všeobecného lékařství v roce 1961 byla jejím pracovištěm Thomayerova nemocnice v Praze. Během studia pracovala jako zdravotní sestra na operačních sálech a později fiškusovala na II. chirurgické klinice 1. LF UK a VFN pod vedením přednosty profesora Lhotky. Po promoci jí zde bylo nabídnuto místo sekundární lékařky. V roce 1975 přešla s částí týmu vedenou prof. Balašem na I. chirurgickou kliniku. Na II. chirurgické klinice byla jejím zájmem zejména hrudní chirurgie. Na I. chirurgické klinice se pak více věnovala břišní chirurgii. V roce 1979 předložila disertaci na téma Malignizace žaludečního vředu (CSc.). Docentkou v oboru chirurgie byla jmenována v roce 1985. V roce 1989 obhájila disertaci na téma Chirurgie nádorů jícnu a kardie a byl jí přiznán titul doktorka lékařských věd, Dr.Sc.  V roce 1990 byla jmenována profesorkou chirurgie.

Pokud nebyla paní profesorka na operačním sále, trávila čas mezi studenty lékařství na fakultě i při postgraduální výuce chirurgie v IPVZ. Zabývala se problémy urgentní chirurgie. Velkou část života věnovala problémům hepato-pankreato-biliární chirurgie, ale zabývala se i chirurgií jícnu, žaludku a tlustého střeva. Již od roku 1982 zaváděla ve spolupráci s III. interní klinikou výkony pro morbidní obezitu. S nástupem laparoskopické chirurgie v začátcích devadesátých let plně podpořila její rozvoj na klinice.  Své bohaté zkušenosti shrnula ve 200 odborných článcích a zhruba ve stejném počtu přednesených prací na sjezdech a konferencích. Své vědomosti a poznání uložila do závěrů řady výzkumných úkolů a záměrů v léčbě karcinomu jícnu, pankreatu a tlustého střeva, v léčbě obezity. Stála u zrodu největšího českého chirurgického kongresu Pražských chirurgických dnů.
Až do roku 1992 zastávala funkci vědeckého sekretáře nejprve Československého federálního výboru chirurgické společnosti, poté výboru České chirurgické společnosti. Pracovala v redakční radě Časopisu lékařů českých. Byla členkou České gastroenterologické společnosti i mnoha zahraničních společností. Za své zásluhy byla jmenována čestnou členkou České a Slovenské chirurgické společnosti, v roce 2007 byla jmenována čestnou členkou České obezitologické společnosti.

Profesorce Peškové byla udělena medaile Univerzity Karlovy, medaile ČLS JEP, medaile 1. lékařské fakulty. Následovaly medaile odborných společností, včetně medaile Karla Maydla za práci v České chirurgické společnosti. Slovenská chirurgická společnost ji vyznamenala medailí Stanislava Kostlivého a Stanislava Čárského.  Společnost Comenium ji ocenila 1998 titulem Lady Pro.

Její život a profesní dráhu ukončila 17. března 2008 krátká těžká nemoc.
S úctou vzpomínáme
kolektiv I. chirurgické kliniky 1. LF UK a VFN

Autory příspěvku jsou: prof. MUDr. Zdeněk Krška, DrSc. a MUDr. Jan Bříza, CSc., MBA