Spánková medicína v kazuistikách. Nové vydání knihy od našich lékařů

Druhé přepracované a doplněné vydání knihy Spánková medicína v kazuistikách je opět výsledkem práce doc. MUDr. Ivy Příhodová, Ph.D., MUDr. Simony Dostálové, Ph.D., a kolektivu autorů. Mezi nimi je i MUDr. Veronika Ibarburu, Ph.D. z Neurologické kliniky a Centra klinických neurověd VFN a 1. LF UK a MUDr. Jiří Nepožitek, Ph.D., ze stejného pracoviště.

Kniha umožňuje praktickou orientaci v diagnostice a léčbě spánkových poruch u dospělých a u dětí, a to prostřednictvím velmi oblíbených a žádaných kazuistik. Prezentované informace vycházejí z dlouhodobých zkušeností kolektivu autorů při práci na klinických pracovištích, ve spánkových laboratořích a specializovaných ambulancích. Knihu vydalo nakladatelství EEZY Publishing, s. r. o. Slavnostně pak byla pokřtěna při příležitosti tiskové konference na téma Žijeme v éře spánkové krize dne
16. května ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.
Spánková medicína se jako obor preventivní medicíny v posledních desetiletích stává předmětem zájmu lékařů různých specializací – především neurologie, psychiatrie, interního, plicního a ORL lékařství. Multioborový ráz spánkové problematiky se promítá i do spektra kazuistik, které zahrnují nespavost, poruchy dýchání ve spánku, hypersomnie, parasomnie a další poruchy spánku.
Součástí publikace je rovněž úvodní teoretická stať věnovaná základním pojmům a vyšetřovacím metodám. Kazuistiky jsou doplněny teoretickou částí a jsou dokumentovány názornými schématy, grafy, tabulkami a obrázky.

Slovo prof. MUDr. Karla Šonky, DrSc.
Recenzentem a kmotrem knihy se stal prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc., z Neurologické kliniky a Centra klinických neurověd
1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice. Při příležitosti slavnostního křtu uvedl: „Spánková medicína se zabývá širokým okruhem nemocí, které patří do několika základních oborů. Nemoci spánku a bdění mají rozmanité symptomy a některé z nich nejsou obecně dobře známé. U méně častých chorob projevujících se příznaky, které jinak v medicíně nejsou běžné, je často obtížné si představit, jak vypadá setkání s takovou nemocí v reálném životě denní medicíny. To velmi zdařile zprostředkovává současná publikace. Dnes křtěné druhé a přepracované vydání Spánkové medicíny v kazuistikách od editorek Ivy Příhodové a Simony Dostálové přináší velmi názorné případy nemocí, kterým se spánková medicína věnuje, spojené s teoretickým výkladem. Je to kniha, která rozšíří obzor každému lékaři a psychologovi a zároveň zaujme popisem kazuistik. Pro praktické vzdělání v oblasti spánkové medicíny je výtečnou pomůckou.“