Sanitáři a ošetřovatelé: Důležitá a nepostradatelná součást pracovních týmů

Úsek pro nelékařská zdravotnická povolání společně s Klinikou rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK pořádají sérii školení pro sanitáře a ošetřovatele na lůžkových odděleních klinik VFN, aby jim usnadnily náročnou práci, chránily jejich zdraví a zároveň upevnily a rozšířily kvalitu péče o naše pacienty.

Školení má přednáškovou (teoretickou) a praktickou část. Cílem první oblasti o hygienicko-epidemickém režimu ve zdravotnickém zařízení je poskytnout faktické a praktické informace pro prevenci nemocničních infekcí při práci sanitáře.  V další přednášce věnujeme pozornost komunikaci, kterou považujeme za nedílnou součást ošetřovatelské péče. Zahrnuje některé základní zásady včetně pravidel při identifikaci pacienta ve VFN. Asi nejoblíbenější částí přednášek je praktický nácvik manipulace s pacientem.  Prezentace jsou zaměřené na práci sanitářů na lůžkových odděleních, nicméně v mnohých ohledech mohou být poznatky aplikovány i v ambulantních provozech.

Co přednáška, to plná kapacita
„Jedná se hlavně o aktualizaci informací, doplnění o novinky a praktický trénink,“ vysvětluje Mgr. Martin Hlobil, který semináře organizuje a zároveň některá témata přednáší. Školením zatím prošli sanitáři I. interní kliniky, III. interní kliniky, část I. chirurgické kliniky a IV. interní kliniky. Předprázdninová sezona se uzavře školením pro kliniku nefrologie. „Všichni účastníci seminářů se aktivně zapojovali, byli vstřícní, informovaní a bylo jasné, že je problematika zajímá,“ hodnotí Martin Hlobil s tím, že při každém školení se kapacita maximálně naplnila. V plánu jsou další pracoviště, postupně by proškolením měli projít sanitáři všech klinik nemocnice.

Chraňte si záda
Nejdůležitější je manipulace s pacientem. Fyzioterapeutky z Kliniky rehabilitačního lékařství s účastníky semináře v praktických ukázkách nacvičují, jak využívat váhy vlastního těla k polohování a posouvání pacienta na lehátku, jak přenášet váhu, aktivovat střed těla, zlepšit stabilitu. Pracuje se ve skupinkách na dvou lůžkách, takže se aktivně zapojí všichni účastníci semináře. Nejde jen o bezpečí pacientů, ale i o zdraví samotných sanitářů. Zaměstnanci se dozví řadu triků, jak si ulevit, třeba se nadechnout před zvedáním pacienta a vydechnout při jeho zvedání, využívat váhu vlastního těla jako při páce. Poznají nejvhodnější kompenzační pomůcky, naučí se vhodné pohyby při přenášení váhy, úchopy k přenášení pacientů. „Chraňte si záda, aby vám vydržela dlouho zdravá,“ loučí se po přednášce fyzioterapeutky. „A to je hlavním posláním seminářů: připomenout, rozšířit a utřídit praktické dovednosti a znalosti, které prospějí pacientům i zaměstnancům,“ zakončuje Mgr. Martin Hlobil.