Zaměstnanci v kondici: Kdy a proč si hlídat záda

Jakmile se záda rozhodnou, že vám budou způsobovat problémy, většinou děláte něco špatně. Než vás bolest donutí jít k ortopedovi, na neurologii nebo k fyzioterapeutovi, je ve vašich silách ještě včas hodně zachránit. Máme pro vás pár obecných rad, které mohou pomoci při nezávažných stavech.

Stres napíná svaly
Mnoho lidí, kteří jsou dlouhodobě ve stresu, má výrazné napětí v určitých svalových skupinách (často je to třeba šíjové svalstvo), což v důsledku vede k dalšímu řetězení obtíží (bolestem hlavy, brnění dolních končetin, pocitu sevření hrudníku atd.).

V jaké poloze máte být
Při chůzi
Jak NE
Předklon či výrazné předsunutí hlavy přetěžuje krční páteř a svalstvo šíje a nutí nás do vyšší flexe (ohnutí) hrudní páteře, což má za následek hrbení se a s tím spojené předsunutí ramen a „uzavření hrudníku“. Rovněž jednostranné přetížení (např. při nošení těžkého břemene v jedné ruce) výrazně přetěžuje vzpřimovače páteře; v důsledku toho se rozvíjí bolest v oblasti spodních zad.

Jak ANO
Chůze je příležitost pro napřímení, hlava by neměla „padat“ vpřed a trup by se neměl „lámat“ v pase do předklonu.

V sedu
Jak NE
Problémem bývá sezení na jiných než kancelářských židlích či v křeslech a pohovkách. Ty jsou většinou měkké, hluboké, a pokud v nich sedíme, tak za chvilku sklouzneme do uvolněného sedu, kdy křivka páteře ztrácí napřímení a přechází v plynulý oblouk. V této poloze je páteř v naprosto nevhodnému postavení, přetěžují se její kloubní a vazivové struktury a při dlouhodobém nebo opakovaném setrvávání v takové poloze se opět rozvinou bolesti zad, které mohou mít i vážnější důsledky.

Jak ANO
Předpokladem pro zdravé sezení je použití židle, která umožňuje výškové nastavení a která má vhodně tvarovanou opěrku kopírující křivku páteře. Pokud je taková židle k dispozici, je třeba na ní sedět tak, aby bedra byla v kontaktu s opěrkou, páteř byla napřímená, hlava „vytažená z ramen“ a plosky nohou v kontaktu s podložkou (se zemí) – optimální úhel v kolenních kloubech je kolem 90°.

Ohlásil se problém?

Bolest krční páteře a ztuhlé trapézy
Bolesti v oblasti krční páteře a šíje  často postihují ty, kteří dlouze sedí u počítače a hledí do monitoru nebo na klávesnici se sklopenou hlavou. Ač se to nezdá, hlava je poměrně těžká, a v případě, že je dlouhodobě v předklonu nebo předsunu, zatěžuje svalstvo šíje. Protože ji toto svalstvo musí v této poloze fixovat, intenzivně se tak přetěžuje, což vede k jeho zvýšené bolestivosti a zatuhlosti. Sekundárně navíc mohou vznikat bolesti hlavy, brnění do horních končetin, bolesti ramen atd.

Co s tím: V rámci terapie je vhodné si uvědomit, jak zrovna sedíme nebo stojíme. Je dobré hlavu a krční páteř napřímit, zasunout bradu, uvolnit ramena a toto opakovat vždy, když si na to vzpomeneme, nebo z toho udělat rituál a pravidelně tak cvičit několikrát za den.

Bolest v bedrech při dlouhodobém sezení
Bolesti beder při dlouhodobém sezení jsou zpravidla způsobeny tím, že fyziologická lordóza v bederní páteři je nahrazena její kyfózou. Místo prohnutí v bedrech jsme ohnutí, a tím dochází k přetěžování struktur v této oblasti.

Co s tím: Prevencí a zároveň pomocí při těchto obtížích je vstát, položit si ruce na horní část hýždí a snažit se opakovaně pomalu zaklonit, tj. provádět opačný pohyb, než který nám nepříjemnou bolest způsobuje.

Pozor na „želvu“ s mobilem
Při sledování telefonu skláníme hlavu, přetáčíme dopředu ramena, zkracují se nám prsní svaly a přetěžují se svaly, jež začínají za uchem a upínají se ke klíční kosti, žebrům a hrudní kosti. Zaujímáme polohu želvy s předsunutou krční páteří. Jak si užít vymoženosti mobilu ve zdraví? Držte přístroj v úrovni očí, nesklánějte k němu hlavu. Lokty si opřete o žebra či hrudník. Seďte s opřenými zády a telefon držte v oblasti hrudníku. Mobil mějte ve stejné vzdálenosti jako knížku, asi 30 cm. Nevidíte-li dobře na písmena, nastavte si je na větší velikost.