Křivka výskytu zhoubných kožních nádorů roste, přesto třetina české populace stále odolává všem preventivním programům

Mateřská znaménka, která začnou měnit barvu, velikost či tvar, ale i vřídky na plosce nohy, nehojící se bércové vředy či „ukopnutý“ palec mohou signalizovat rakovinné bujení. Kůže naše tělo chrání před vnějšími škodlivými vlivy a sama je ohrožená. Pečujte o ni nejen v létě.

„Statistická čísla výskytu zhoubných onemocnění kůže ovlivnil covid, lidé se báli chodit na preventivní vyšetření a nárůst závažnějších stádii nemoci se teprve ukážou,“ upozorňuje primářka Dermatovenerologické kliniky VFN a 1. LF UK MUDr. Ivana Krajsová, MBA a dodává: „Nejčastějším nádorem kůže je bazaliom, toho zachytíme tisíce případů ročně. Projevuje se jako vřídek v obličeji, nemetastazuje a když ho objevíme včas, pacient se uzdraví. Méně častý, zato nejzávažnější je melanom. Vzniká z pigmentotvorných buněk pokožky, je velmi agresivní a pokud se nezačne léčit v počátcích, prognóza není příliš dobrá.“ Ročně jen ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze lékaři odhalívíce než 500 nových případů, po celé ČR jsou to víc než tři tisíce melanomů. Díky řadě preventivních programů se naštěstí dvě třetiny případů zachytí včas, ale třetina pacientů stále odolává. Toto číslo už léta neklesá.

Nejen opalování a solárium, ale i řada nemocí
Stav pokožky a rizika vzniku kožních nádorů významně ovlivňuje ultrafialové záření (UVA a UVB), tedy slunění bez patřičné ochrany, ionizující záření, chemické látky, některé viry, ale i kožní fototyp člověka, vyšší věk či oslabená imunita z důvodu léčby onkologických nemocí. „Velmi rizikoví jsou lidé po transplantacích orgánů, pacienti HIV pozitivní, lidé užívající léky na potlačení imunity a ti, kdo měli papilomaviry,“ konstatuje primářka Krajsová a zdůrazňuje: „Je také třeba s kožním lékařem probrat, jaké léky pacient užívá, řada léků například na vysoký krevní tlak zcitlivuje kůži na sluneční záření a zvyšuje riziko vzniku zhoubného nádoru. Stejným problémem jsou chemické látky, které vylučují obklady a izolace, jimiž lidé opravují domy a chalupy. První důkaz, jak ovlivňují chemické látky rakovinu kůže, objevili lékaři ve 20. letech minulého století u kominíků. Ti měli často rakovinu kůže na šourku ze zplodin z komína. Ve 30. letech se zase rozšířila léčba světlem (fototerapie) a obliba solárií a zvýšil se významně výskyt melanomů a dalších kožních nádorů.“

Prevence na prvním místě
Sledujte stav své pokožky, mateřská znaménka, vřídky, ale i chronické rány a onemocnění. Když se vám dlouho nehojí bércový vřed nebo se zvětšuje vřídek na plosce nohy, může se jednat o nádorové bujení. Stále platí, že základním varovným signálem je nové, hnědé, černě či červeně zbarvené ložisko, které pomalu roste, mění tvar a povrch. Stejně tak měnící se mateřská znaménka. Nejpozději se odhalí melanom pod nehtem. Ten se „tváří“ jako nakopnutý palec, bolí, hnisá, ale obvykle nikoho nenapadne, že by mohlo jít o kožní nádor. „S jakýmkoliv podezřením můžete navštívit melanomovou poradnu na naší klinice, a to bez objednání. Vyšetřujeme ve čtyřech ambulancích a za cenu delšího čekání se zájemci nemusí objednávat měsíce dopředu,“ radí MUDr. Ivana Krajsová a dodává: „Radši přijít zbytečně než pozdě. V případě závažné diagnózy jsme schopní během několika dní pacienta operovat a dále léčit. Tím se zvyšují jeho šance.“ Dermatoonkologická ambulance VFN má v evidenci kolem 5,5 tisíce pacientů po operaci kožního melanomu a řadu dalších s ostatními typy kožních nádorů.

Snadné rady, které nic nestojí
Kůže si pamatuje všechno, od dětství po stáří, včetně spálení sluncem. Nejjednodušší způsob, jak se ochránit před rakovinou kůže, je ochrana. Používat opalovací krémy s vysokým faktorem a UVA a UVB filtry, krémy aplikovat na pokožku půl hodiny před zahájením opalování, neslunit se mezi 11. a 15. hodinou, chránit si ušní lalůčky, vlasové partie hlavy klobouky. Pečlivě prohlížet svá znaménka jiné pigmentové skvrny – i navzájem s partnerem. Ženám se nádory dělají častěji na nohou, mužům na zádech. Muži chodí k lékaři s daleko pokročilejšími nálezy a často na ně upozorní partnerky. Sledujte preventivní programy a navštěvujte je. Čím častěji vaše znaménka a další útvary na kůži uvidí lékaři, tím větší máte šanci na zdravý život.