Z dopisů našich pacientů…

Poděkování týmu prim. MUDr. Michala Šotoly, I. klinika tuberkulózy a respiračních nemocí
Dobrý den, dne 11. 5. jsem byl v Praze, abych vám osobně poděkoval za záchranu života. Bohužel jsem neměl možnost dostat se až na vaše pracoviště. Když mi to nešlo osobně, chci vám poděkovat alespoň takto e-mailem. Moc, moc za všechno, co jste pro mě udělali, děkuji! Byl jsem u vás léčen v období leden až únor 2022.
Jaroslav Bittner

Adresováno MUDr. Janu Krupičkovi, PhD., primáři Společného příjmu interně nemocných 
Dovolte mi, abych Vám poděkovala za skvělou práci Vašeho oddělení. Přibližně před měsícem u Vás byla vyšetřena má maminka Věra Klímová. Velice mě to zpočátku vyděsilo a nutnost její návštěvy urgentního příjmu mě traumatizovala. Byla jsem však velmi mile překvapena vstřícným a milým přijetím u všech Vašich zaměstnanců.
Nejvíce ale musím vzpomenout paní doktorku Foglarovou, která mě uklidnila svým vstřícným přístupem, profesionálním jednáním a obrovskou trpělivostí, s níž mi vše vysvětlila a zahájila léčbu. Jsem ráda, že jsou na Vaší klinice podmínky pro rozvoj a zaměstnávání mladých, dosud nevyhořelých lékařů, kteří se k pacientům chovají vlídně a s plným nasazením.
Prosím, vyřiďte paní doktorce a celému Vašemu týmu mé srdečné díky.
Přeji Vám vše nejlepší do dalšího rozvoje kliniky.
Věra Fidlerová

Adresováno MUDr. Gabriele Dostálové, Ph.D., Centrum pro Fabryho chorobu, II. interní klinika kardiologie a angiologie Dobrý den, paní doktorko,
ráda bych se s Vámi podělila o pocit z pohledu pacienta, který, jak doufám, Vás i sestřičky na Vašem oddělení potěší a pomůže jim zjistit, že jejich snažení má smysl. Když jsme spolu na poslední kontrole hovořily ohledně mé léčby Galafoldem s tím, že budu muset opět přejít na infuzní terapii, proběhla mi hlavou spousta myšlenek. Následně mi ale došlo, že díky personálu, který na oddělení Fabryho centra v současné chvíli pracuje, není představa návratu k infuzní terapii nijak extrémně nepříjemná. Právě naopak.
Velmi si vážím toho, že kdykoliv přijdu na kontrolu, všechny tři sestřičky, Tereza Frýbová, Markéta Křečková i Renata Holečková, jsou usměvavé, zeptají se, jak se mi daří, a veškerá vyšetření mi pomáhají naplánovat tak, abych si musela co nejméně brát volno ze zaměstnání. Zkušeností se zdravotnickými zařízeními mám kvůli svým diagnózám více než dostatek a mohu s čistým svědomím říci, že současné složení personálu na Vašem oddělení je za dlouhá léta, kdy Vás navštěvuji, nejlepší. Přístup všech je lidský a pacient si v žádném případě nepřipadá pouze jako pořadové číslo nebo na obtíž. I tento fakt přispívá u pacientů, jako jsem já, k mnohem snazšímu přijetí svého zdravotního stavu. 
Ráda bych tedy touto cestou poděkovala Vám i všem třem sestřičkám za to, že z oddělení Fabryho centra děláte místo, kde se člověk cítí příjemně, a že poskytujete pocit příjemného zázemí.
S pozdravem
Gabriela Hladíková 
pacientka Fabryho centra od roku 2010