Modernizace katetrizačního sálu na II. interní klinice

Oddělení invazivní kardiologie II. interní kliniky VFN a 1. LF UK disponuje dvěma katetrizačními sály pro diagnostické a terapeutické výkony pacientů se srdečními onemocněními. Ročně toto oddělení provede více než tři tisíce výkonů. Nyní budou prováděny i na zrekonstruovaném sále.

Co tato modernizace přinese, nám sdělili prof. MUDr. Jan Bělohlávek, PhD., primář II. interní kliniky kardiologie a angiologie, a doc. MUDr. Tomáš Kovárník, PhD., vedoucí lékař oddělení invazivní kardiologie.

Starší sál sloužil pacientům více než 15 let a úroveň jeho technického vybavení již zaostávala za potřebami moderní medicíny 21. století. Hlavní změnou je instalace nového rentgenového přístroje poslední generace, který umožní výrazně zlepšit kvalitu zobrazení a současně zredukuje dávku ionizujícího záření. Tyto změny tedy umožňují zvýšit kvalitu ošetření při redukci záření jak pacientů, tak ošetřujícího personálu, a to díky využití moderních postprocesingových úprav získávaného obrazu. Dalším pokročilým zpracováním obrazu je i rekonstrukce 2D rentgenového obrazu do 3D formátu, což přináší výrazné zlepšení v plánování a provádění katetrizačních výkonů u chlopenních vad.

Moderní přístroje pro invazivní kardiologii již obsahují nejen zdroj rentgenového záření, ale jejich nedílnou částí je i integrace systémů pro funkční hodnocení koronárního průtoku. Dále jsou integrovány systémy pro sofistikované zobrazovací metody koronárních tepen, jako jsou intravaskulární ultrazvuk či optická koherentní tomografie. To vše umožňuje detailní zobrazení koronárních tepen a zhodnocení funkčního dopadu zjištěných lézí na prokrvení srdečního svalu. To je pak podmínkou bezpečné indikace k provádění koronárních intervencí a jejich ideálního provedení. 

Příslušenství rentgenového přístroje obsahuje velkoplošné obrazovky, na kterých lze zobrazit všechny používané systémy a rovněž tak i přídatné zobrazovací metody, jako je ultrazvukový obraz, který je nezbytný pro bezpečné kanylace přístupových cév a pro provádění strukturálních intervencí. Všechna získaná data jsou v reálném čase ukládána do nemocničního systému, aby k nim lékaři měli kdykoliv v budoucnu přístup v případě kontroly dřívějších nálezů či plánování dalších výkonů. Sál je rovněž vybaven přístrojem pro vedení a monitoraci celkové anestezie pro ty nejkomplikovanější výkony. 

V souhrnu lze říci, že nový katetrizační sál umožní zvýšit bezpečnost provádění invazivních kardiologických výkonů v kombinaci se zvýšením komfortu pro pacienty i týmy lékařů a sester, které tyto výkony provádějí.

Jak technicky probíhala rekonstrukce a co obnášela pro Technicko-provozní úsek VFN, nám vysvětlil vedoucí Stavebního a strojního oddělení TPÚ Tomáš Kleban.

Rekonstrukce katetrizačního sálu byla provedena v poměrně krátké době, a to zhruba za tři měsíce. Největší objem prací a zároveň technologicky a fyzicky nejnáročnější byla nová elektroinstalace pro celý sál a jeho kompletní zázemí. Dále byla vyměněna vzduchotechnická jednotka, která splňuje hygienická kritéria pro čisté prostory. Veškeré již zmíněné činnosti vyžadovaly i stavební přípomoci.
Při rekonstrukci katetrizačního sálu byla provedena nová elektroinstalace, která je v režimu VDO, tedy při výpadku proudu je operační sál zálohován UPS bateriemi a dieselagregátem, přičemž personál sálu nepozná, že došlo k výpadku elektrické energie. Sál je napájen ze záložních zdrojů. Je to obrovský benefit nejen pro lékaře, ale hlavně pro pacienty, operační výkony budou bez přerušení.

Rozměrově jsou prostory podobné jako před rekonstrukcí, došlo jen k několika úpravám (bourání příček a rozšíření prostor pro technologii zařízení a nové rozvodné skříně).
Rekonstrukci katetrizačního sálu dostal za úkol provést Odbor energetiky a údržby technicko-provozního úseku. Vzhledem k časové tísni, ve které jsme byli (11/22 byla ukončena veřejná soutěž na dodání přístroje a 04/23 byl stanoven termín montáže přístroje) když jsme neměli vyprojektovanou ani čárku, jsme ke spokojenosti II. interní kliniky rekonstrukci úspěšně zvládli a vyzkoušeli jsme si v rámci TPÚ, že uvnitř úseku máme nastavenou skvělou spolupráci mezi odbory. 

Pro nás všechny, kteří jsme na akci kooperovali, to byla výborná zkušenost. Už teď se těšíme na další akce 👍.