Nemocniční lékárnu VFN navštívili vědečtí farmaceuti z Nizozemí

V dubnu naše nemocniční lékárna uspořádala spolu s dalšími útvary VFN celodenní sympozium pro vědeckou farmaceutickou návštěvu z Nizozemí.

Program byl rozdělený do dvou částí. Dopolední společné přednášky probíhaly v nádherném historickém Charvátově sále, bohatě štukově vyzdobené horní části bývalé kaple svatého Františka Xaverského. Odpolední část byla sestavena interaktivně, čtyřicet účastníků se podle svých profesních zájmů rozdělilo do tří skupin.

Naše nemocniční lékárna a šíře jejího záběru
Společnou přednáškovou část zahájil vedoucí nemocniční lékárny dr. Michal Janů úvodním krátkým komentovaným filmem o historii a současnosti naší nemocnice, o jejím širokém záběru v oblasti léčby, vědy, výzkumu a výuky. Prof. Jan Malík, zástupce náměstka pro vědu, výzkum a výuku, potom pohovořil o naší nemocnici jako o vědecké a výzkumné instituci, seznámil účastníky s řadou úspěchů a plánů v této oblasti. Přednosta 3. interní kliniky prof. Michal Kršek vysvětlil účastníkům medicínské zaměření svojí kliniky, poukázal na excelentnost pracoviště a na příkladu léčby Cushingovy choroby ukázal farmakologickou intervenci v léčbě vnitřních nemocí.
V dalším bloku naši farmaceuti představili činnosti, které provádějí ve VFN mimo nemocniční lékárnu. Doktorka Alena Pilková zaměřila svůj příspěvek na práci Oddělení klinické farmakologie a farmacie, kde se farmaceuti uplatňují v oblasti kontroly farmakoterapie, konziliární služby a individuálních konzultací pro pacienty z ambulantní sféry. S prací Toxikologického informačního střediska seznámila účastníky setkání Mgr. Milada Běhounková. Pohovořila o konzultacích v oblasti intoxikace pro odbornou a laickou veřejnost a o zajišťování antidot a antiinfektiv v úzké spolupráci s nemocniční lékárnou.
Poslední dopolední část zahájil dr. Michal Janů souhrnným audiovizuálním seznámením s komplexem odborných a vědeckých činností poskytovaných lékárnou a stručně představil její jednotlivá specializovaná pracoviště. Doktorka Jana Davidová podrobně pohovořila o lékárenské péči pro naše pacienty ve veřejných částech lékárny, vyzdvihla naše konzultační aktivity. Pokračovala příspěvkem, který mapoval možnosti farmakoterapeutické podpory vzácných onemocnění a klinických hodnocení. Tato část vyvolala bohatou diskusi naší vědecké návštěvy. O možnostech přípravy sterilních léčiv v podmínkách nemocniční lékárny pohovořila dr. Monika Golianová, představila konkrétní možnosti přípravy řady sterilních lékových forem.

Kazuistiky a druhy zásahů farmaceutů
Pro odpolední část programu se první skupina přesunula do reprezentativního Keramického salonku, vybudovaného podle návrhu významného českého architekta Jana Kotěry. Zde bylo pro účastníky připraveno specializované setkání s odborníky z oblasti klinické farmacie a Toxikologického informačního střediska. V první přednášce představil dr. Jan Hartinger pět různých kazuistik řešených na Oddělení klinické farmakologie a farmacie a pět možných různých druhů zásahů klinického farmaceuta. Intervence zahrnovaly například změnu farmakoterapie, řešení farmakokinetické interakce, následky výměny antibiotika podle doporučení antibiotického střediska, dále například zabránění předávkování digoxinem. V druhé přednášce odpoledního programu hovořila Mgr. Milada Běhounková o práci Toxikologického informačního střediska. Vybrala příklady nejčastějších dotazů, které řeší a které se týkají zejména otrav u dětí, a to zejména čisticími prostředky, léky či rostlinami. Součástí její přednášky byly i zásady první pomoci při intoxikacích. V poslední části představila zásobu antidot a mechanismus jejich účinku. Představení Toxikologického informačního střediska bylo zakončeno prohlídkou konzultačních místností a ukázkou práce s toxikologickými databázemi.

Příprava sterilních léčiv i praktická aplikace
Druhá skupina zájemců o parenterální výživu AIO a přípravu sterilních léčiv se setkala s doc. Janem Novákem ze 4. interní kliniky a účastníci měli možnost vidět pacienta se zavedeným centrálním žilním katetrem i praktickou ukázku edukace pacienta začínajícího selfaplikaci domácí parenterální výživy. Pak se naši kolegové přemístili na oddělení přípravy sterilních léčiv v nemocniční lékárně, kde se podívali do prostor, kde je parenterální výživa připravována. 

Role farmaceuta při péči o pacienty se vzácnými onemocněními
Třetí skupina navštívila Kliniku pediatrie a dědičných poruch metabolismu a její laboratoře. S prof. Viktorem Kožichem se zaměřila na přehled terapeutických možností u dědičné metabolické poruchy, respektive dědičné poruchy metabolismu v laboratoři, a seznámila se s možnostmi novorozeneckého screeningu. S MUDr. Davidovou pak všichni hlouběji diskutovali o roli farmaceuta v péči o pacienty se vzácnými chorobami.

PharmDr. Michal Janů, Ph.D., MHA