Poprvé v historii zazněl termín roztroušená skleróza ve Vladislavském sále Pražského hradu

Vedoucí lékařka RS centra Neurologické kliniky VFN a 1. LF UK prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc., převzala od prezidenta republiky Miloše Zemana medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Za čtyřicet let práce její ordinací prošlo několik tisíc pacientů s roztroušenou sklerózou. Pamatuje na dobu, kdy vyřčení diagnózy znamenalo ortel, sdělení osudu s jasnou neradostnou prognózou do budoucna.
Dnes je všechno jinak, v léčbě této nemoci došlo k obrovskému pokroku a vývoji, většina léčených pacientů žije kvalitním životem, více než 50 % z nich pracuje na plný úvazek, věnují se koníčkům, rodině, mladé ženy s roztroušenou sklerózou rodí děti.
„Jako žákyně neurologa profesora Pavla Jedličky pamatuji dobu, kdy jsme jako jedni z prvních v Evropě podávali imunosupresivní léčbu. Řada našich pacientů měla těžké proleženiny, jen obtížně se pohybovali, ale byli jsme rádi, že jim poskytujeme alespoň nějakou léčbu,“ vzpomíná na začátky boje s nevyléčitelnou nemocí profesorka Havrdová a dodává: „Když přeskočím několik desetiletí, vidím dramatickou změnu, máme nové léky, nové možnosti. V roce 1996 jsme začali budovat centra pro pacienty s RS po celé republice, před třemi lety jsme je proměnili v Centra vysoce specializované péče, kterých je po republice patnáct. Léků je čtrnáct. Své ocenění vnímám jako další šanci pro zlepšení podmínek pacientů, podporu výzkumu léčby, jako malý krůček dopředu. Vždyť termín roztroušená skleróza poprvé v historii zazněl ve Vladislavském sále Pražského hradu, a z úst prezidenta republiky. Tak to musí mít smysl.“