Nutriční průzkum proběhne ve VFN tento čtvrtek!

Mezinárodní akce NutritionDay probíhá každé dva roky 9. listopadu a účastní se ho 71 zemí z celého světa. VFN se do průzkumu zapojuje pravidelně již od roku 2015 a dodává Ministerstvu zdravotnictví ČR největší objem dat o nutrici. Nutriční screening probíhá formou sběru dat a jejich zápisu do speciálních formulářů a zajišťují ho nutriční terapeuti. Garantem je ústavní dietolog doc. František Novák a vedoucí nutriční terapeutka VFN Mgr. Lucie Růžičková.

NutritionDay představuje jedinečnou příležitost sledovat a porovnávat nutriční péči institucí na mezinárodní úrovni. Naše nemocnice aktivně pracuje na rozvoji správné nutriční péče a informace z této akce slouží také ke zlepšení její kvality v České republice. Získané informace budou dále publikovány a využity například pro jednání se státními orgány a plátci zdravotní péče a sociálních služeb s cílem zlepšit účinnost nutriční péče a snížit dopady nutričně podmíněných onemocnění, zejména podvýživy v nemoci,“ vysvětluje Lucie Růžičková.

Pro získání dat je zcela zásadní spolupráce sester a lékařů
9. listopadu navštíví vybrané kliniky tým nutričních terapeutů a studentů 2. ročníku oboru Nutriční terapeut z 1. LF UK. Informace o výživě a nutriční péči na jednotlivých odděleních bude sbírat jak od zaměstnanců, tak od pacientů. Výzkumníci budou zjišťovat například kvalitu nutriční péče u pacientů s rizikem malnutrice, typ, množství a formu podání enterální nebo parenterální výživy nebo množství zkonzumovaného jídla a příjem celkové energie v porovnání s nutriční potřebou pacienta.

Letošní ročník NutritionDay 2023 v ČR se koná pod záštitou ministra zdravotnictví prof. Vlastimila Válka. Záštitu nad NutritionDay ve VFN převzal ředitel VFN prof. David Feltl.

Více informací naleznete zde: https://www.nutritionday.org.

Děkujeme všem za spolupráci!