Apolinářská nedonošeňátka pomáhají nejmenším pacientům

Spolek vznikl z iniciativy maminek, kterým apolinářští neonatologové zachránili děti. Protože dobro se má vracet, a také proto, že bonboniér dostává personál pravidelný příděl, rozhodly se členky spolku pomoci i jinak.

Ve spolupráci s „apolinářskými“ založily spolek, jehož cílem je do porodnice dodat přesně to, čeho se tam nedostává. Drtivá většina financí, které porodnice dostane, se vynaloží na přístroje a léky – tedy na věci, které přímo udržují předčasně narozená miminka naživu. Peníze už se ale nedostávají na to, co by na neonatologii zpříjemnilo často velmi dlouhý pobyt miminku i mamince. A právě s tím chce spolek pomáhat. Zároveň je jeho cílem zdokonalit přístrojové vybavení a pomoci lékařům v jejich úsilí dopřát plnohodnotný život těm nejmenším děťátkům.

Přístroje i oblečení pro miminka
V loňském roce 2020 se spolku podařilo získat přes milion korun do různých projektů. Naše oddělení neonatologie dostalo 2 klokánkovací křesla od společnosti Linet, horkovzdušné ohřívačky mateřského mléka, mnoho kosmetiky pro zdravotnické pracovníky, vibrační lehátko do inkubátoru a přehozy přes ně, dečky, oblečky, hnízdečka, zavinovačky, čepičky, šátek na nošení chronických novorozenců, kancelářská křesla a další drobné, ale užitečné dary.
Díky pomoci Apolinářských nedonošeňátek se podařilo opravit kuchyňky i úložné prostory oddělení a vybavit je novými mikrovlnnými troubami, rychlovarnými konvicemi, kávovary a myčkou nádobí. Zásadními dary loňska jsou pak videolaryngoskop, transportní modul k inkubátoru a na míru vyrobené resuscitační lůžko na porodní sál. Díky těmto darům můžeme opět zvyšovat kvalitu a již tak vysokou úroveň našeho perinatologického centra.
Celému týmu spolku Apolinářských nedonošeňátek bychom tímto velmi rádi poděkovali za jejich neúnavnou podporu a popřáli jim – i nám − další úspěchy   ve spolupráci s naší neonatologií.

Děkujeme Vám, Vaší podpory si nesmírně ceníme!

Zuzana Tomášková

Další informace o činnosti spolku můžete najít na webových stránkách organizace www.aponedo.cz, ve výročních zprávách z předchozích let nebo na facebookové stránce Aponedo.