Klinika paliativní medicíny má nové výukové prostory

Naše Klinika paliativní medicíny slavnostně otevřela nově zrekonstruované výukové prostory pro vzdělávání odborníků v oboru paliativní medicína. Díky propojení soukromých dárců s VFN a 1. lékařskou fakultou UK získají studenti pregraduálního a postgraduálního vzdělávání z celé ČR zázemí a prostory odpovídající standardům moderní výuky. Za projektem stojí Nadační fond Kliniky paliativní medicíny.  

Potřeba specialistů v oblasti paliativní medicíny je palčivé téma ve zdravotnictví. Podpora vzdělávání, systematické a odborné výuky napomáhá tento problém řešit a zpřístupnit dostupnou a kvalitní paliativní péči pacientům a jejich rodinám v celém Česku. 

Původní prostory nebyly určeny pro výuku a chybělo jim i potřebné zázemí a kvalitní vybavení. V nových prostorách mohou studenti a účastníci kurzů absolvovat výuku v prostředí, které odpovídá standardům moderního vzdělávání. 

Soukromí dárci prostřednictvím nadačního fondu věnovali na rekonstrukci prostor částku 2,5 milionu kourn, která pokryla stavební úpravy prostor, jejich vybavení včetně audiovizuální techniky a také vybudování pracovny přednostky, která slouží i jako malá seminární místnost. 

Klinika paliativní medicíny se podílí na vzdělávání studentů 1. LF UK a zajišťuje výuku odborného předmětu Základy komunikace a paliativní medicíny. V letech 2018-2022 prošlo odbornými stážemi na tomto pracovišti 184 stážistů z celé ČR. 

Zrekonstruované prostory v budově Fakultní polikliniky jsme slavnostně otevřeli 12. září 2023, a to za přítomnosti ředitele VFN prof. Davida Feltla, proděkanky 1. LF UK a přednostky Radiologické kliniky 1. LF UK a VFN doc. Andrey Burgetové, přednostky Kliniky paliativní medicíny 1. LF a VFN Kateřiny Rusinové, primáře Kliniky paliativní medicíny 1. LF UK a VFN MUDr. Ondřeje Kopeckého, výkonné ředitelky Nadačního fondu Kliniky paliativní medicíny Mgr. Markéty Červenkové a dalších významných hostů. Odpolednem provedla moderátorka Lucie Výborná.