Nutriční konference VFN potvrdila velký zájem o mezioborové vzdělávání v oblasti klinické výživy

Správně nastavená výživa hraje důležitou roli při léčbě a rekonvalescenci pacientů a je ostře sledovaným tématem. Potvrdila to první velká Nutriční konference, která se uskutečnila na III. interní klinice 1. LF UK a VFN.

Záštitu nad akcí převzal náměstek léčebné preventivní péče doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D., a náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání Mgr. Dita Svobodová, Ph.D., MHA.

Nutriční terapeuti jsou nedílnou součástí péče o pacienty. Téma správné výživy je velmi důležité a je stále ještě spojeno s řadou mýtů, které je třeba uvádět na pravou míru. Konference se zúčastnili pracovníci, kteří jsou šiřiteli tolik potřebných informací. Na 1. LF UK jsou vzděláváni budoucí nutriční terapeuti, a o to více nám záleží na tom, abychom jejich práci podpořili,“ uvedl doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.

„První velká Nutriční konference byla další z akcí zařazených do našeho vzdělávacího programu. Cílem bylo propojit lékaře, nelékařské zdravotnické pracovníky a nutriční terapeuty – a to se nám podařilo. Konference se zúčastnilo téměř padesát odborníků, především nutričních terapeutů, ale také všeobecných sester z nemocnic, ambulantních pracovišť i sociálních služeb,“ uvedla k poslání akce Mgr. Dita Svobodová, Ph.D., MHA, náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání.

Jak dokládá jedna z účastnic, nutriční terapeutka Nikola Homzová z Nemocnice Mělník, na konferenci se rozhodla přijet, aby se dozvěděla novinky, vyslechla si kolegyně z tohoto oboru a předala si s nimi zkušenosti. Motivem k účasti však byl i obecný zájem o problematiku stravování, snaha zracionalizovat svoji výživu a dokázat se postarat o rodinné příslušníky, kteří mají speciální stravovací a dietní režimy, jako je například výživa při diabetu a cholesterolemii. Tuto možnost využili i samotní zaměstnanci VFN.

„Nutriční konference tohoto typu považuji za velmi potřebné a přínosné. V dnešní době, kdy se výživa stále více ukazuje jako klíčový faktor ovlivňující zdraví pacientů napříč obory, je důležité, aby se odborníci – lékaři, nutriční terapeuti i zdravotní sestry – pravidelně vzdělávali v aktuálních tématech,“ zdůrazňuje MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D., vedoucí lékařka metabolické jednotky III. interní kliniky 1. LF UK a VFN, odborný garant konference. Podle ní toto setkání umožnilo sdílení nejnovějších poznatků, klinických zkušeností i praktických doporučení, které lze následně aplikovat v každodenní praxi.

„Účel této konkrétní konference byl naplněn tím, že propojila různé odbornosti a vytvořila prostor pro mezioborovou diskusi. Účastníci měli možnost získat nové informace, inspirovat se příklady dobré praxe a zároveň navázat kontakty, které mohou vést ke zlepšení péče o pacienty v oblasti nutričního managementu,“ dodává MUDr. Křížová.


Snažíme se propojit teorii s praxí a sdílet zkušenosti napříč profesemi

Rozhovor s MUDr. Jarmilou Křížovou, Ph.D.

Paní doktorko, jak vlastně vznikla myšlenka konat tuto konferenci právě ve VFN?

Myšlenka uspořádat nutriční konferenci právě ve Všeobecné fakultní nemocnici vznikla přirozeně z naší každodenní praxe. Výživě pacientů se věnujeme systematicky a dlouhodobě, a to nejen v rámci klinické péče, ale i ve vzdělávání. Máme bohaté zkušenosti z odborných kongresů, kde pravidelně čerpáme nové poznatky, a zároveň se podílíme na výuce studentů oboru nutriční terapie, což nám umožňuje sledovat aktuální trendy i potřeby budoucích odborníků.

Konference tak byla logickým vyústěním naší snahy o propojení teorie s praxí a o sdílení zkušeností napříč profesemi. Věříme, že právě mezioborová spolupráce mezi lékaři, nutričními terapeuty a zdravotními sestrami je klíčová pro kvalitní nutriční péči, a konference poskytla ideální prostor pro její rozvoj.

Jak jste sestavili program konference?

Přednášky byly uskupeny do tří bloků. První se věnoval dietologii, a to především dietním opatřením u metabolického syndromu (například obezity, cukrovky, hyperlipoproteinemii), druhý blok byl zaměřen na použití umělé výživy u onkologických, nefrologických a chirurgických pacientů a třetí obsahoval témata týkající se domácí parenterální výživy, nutričních cílů a role nutričního terapeuta.

Všechna témata jsme se snažili volit s ohledem na aktuálnost problematiky, na novinky a také jsme vybírali okruhy, kterými se nutriční terapeuti zabývají v denní praxi nejčastěji.


Jak účastníci hodnotili obsah přednášek, splnila se jejich očekávání?

Hodnocení konference bylo veskrze pozitivní. Účastníci ocenili jak odbornou úroveň přednášek, tak jejich praktické zaměření i prezentaci. Mezi nejlépe hodnocené přednášky patřily ty, které se věnovaly praktickým aspektům nutriční péče. Účastníci ocenili možnost sdílení zkušeností napříč profesemi a inspiraci pro vlastní praxi.

Z návrhů na další témata vyplynulo, že velký zájem je o oblasti, jako jsou výživa u chronických ran, dětská obezita, role psychologa v nutričním týmu, dieta u dysfagie, výživa v geriatrii, novinky v obezitologii, nutriční péče u stomiků, rehabilitace a výživa, skupinové edukace pacientů. Velký zájem byl i o kazuistiky – konkrétní případy z denní praxe propojující teoretické poznatky s reálnými klinickými situacemi.

Tyto návrhy budou určitě zohledněny při přípravě dalšího ročníku konference. Těší nás, že účastníci vnímají konferenci jako přínosnou a inspirativní a že mají chuť se aktivně podílet na jejím dalším směřování.


Zvažujete uspořádat obdobnou akci, která by navázala na tuto první velkou konferenci?

Vzhledem k velmi pozitivním reakcím účastníků a četným návrhům na další témata máme jednoznačně záměr uspořádat pokračování. Potvrdilo se, že o mezioborové vzdělávání v oblasti klinické výživy je velký zájem a že podobné akce mají smysl nejen pro nutriční terapeuty, ale i pro lékaře a zdravotní sestry.

Do příštích ročníků bychom rádi zapojili ještě více lékařů a rozšířili program o další aktuální a praktická témata, která reflektují potřeby klinické praxe. Těší nás, že se konference stala platformou pro sdílení zkušeností a inspirací, a už nyní se těšíme na přípravu dalšího ročníku.