Naše konzultantky nastavují péči o pacienty i v jiných nemocnicích

Tým specializovaných sester konzultantek pro hojení ran neustále nalézá nové cesty, zavádí preventivní a léčebné postupy do každodenní praxe, podílí se na edukaci zdravotníků i laické veřejnosti. Na zájem o kurzy i aktuální novinky jsme se ptali koordinátorky ošetřovatelské péče Bc. Kateřiny Fábry.

Dekubitus, místní buněčné poškození tkáně a kůže, vzniká v důsledku trvalého tlaku nebo střižného efektu (např. nesprávným přesunováním pacienta po lůžku). Dekubity způsobují komplikace léčby, často utrpení pacientům a velkou finanční zátěž pro naší nemocnici, v mnoha případech jim však lze předcházet.
Ve VFN tým specializovaných sester konzultantek pro hojení ran neustále nalézá cesty ke snížení jejich výskytu a zavádí preventivní a léčebné postupy do každodenní praxe. V rámci své činnosti se konzultantky podílejí na edukaci jak zdravotníků, tak i laické veřejnosti.
Inovace a jejich progresivní přístup znamená, že se naše nemocnice významně posunula nejen v oblasti péče o pacienty s dekubity, ale i v péči o pacienty s inkontinenční dermatitidou a rovněž významně v péči o pacienty v pronační poloze. Naše konzultantky nastavují péči i v jiných nemocnicích v České republice a spolupracují s Ministerstvem zdravotnictví ČR.

Ve VFN pořádáte kurzy pro zdravotnický personál, je o ně zájem?

Zájem o kurzy týkající se ošetřování ran je veliký, pravidelně vypisujeme nová školení, která se rychle zaplňují. Bc. Tetyana Sladovník je vynikající lektorka a má velmi pozitivní ohlasy od účastníků kurzu. Školení probíhají souběžně dvě. První věnujeme základním a specifickým metodám hojení ran, druhé školení pak prevenci a ošetřování dekubitů a inkontinenční dermatitidy. Zájemci se dozvědí komplexní informace, v souladu se standardními ošetřovatelskými postupy ve VFN, které mohou uplatnit v každodenní péči o pacienty. Není výjimkou, že školení navštěvují i lékaři.

V průběhu ledna 2023 odstartuje i řada novinek v hygienické péči o pacienty. V čem spočívají?

Novinky spočívají především v zavedení jednotného postupu hygienické péče o dětské a dospělé pacienty se sníženou soběstačností. Tým specializovaných sester konzultantek na hojení ran a MUDr.  Martina Žemličková doporučily produkty, jejichž používání je pro naše pacienty bezpečné. Cílem této novinky je předcházet od počátku hospitalizace podrážděním kůže, kontaktním alergiím a dekubitům u pacientů v rámci celé nemocnice, jednotně a pokud možno stejně.

Připravujete podobné kurzy jako v péči a ošetřování dekubitů?

Ano, připravujeme. Právě na zmiňovaný nový postup hygienické péče. V průběhu následujících měsíců budeme přednostně zvát všechny staniční sestry z lůžkových oddělení na školení, kde dostanou souhrnné informace potřebné k zavedení novinek v ošetřovatelské péči. Následně otevřeme termíny pro všechny zdravotníky, kteří projeví zájem.