Zdravotníci jsou moji hrdinové, říká finalista SuperStar

Zpívat začal už v osmi letech a láska k hudbě a zpěvu mu zůstala. Aby ne, řada blízkých se profesionálně věnovala hudbě. Babička zpívala s Českou filharmonií, teta má hudbu vystudovanou. Zároveň Petr Jiran, letošní finalista pěvecké soutěže SuperStar, tíhne i ke zdravotnictví. Pracoval víc než dva roky jako sanitář na neurologické klinice naší nemocnice.

Vaše zkušenost ze zdravotnictví?
Pracoval jsem ve VFN, zažil jsem tu i začátky covidu. Zdravotníky obdivuji, jejich psychickou odolnost, vůli, dovednosti. A ti ve VFN patří jednoznačně k nejlepším! Můj vztah ke zdravotnictví je dán i vztahem k bratrovi, který je lékař právě na neurologické klinice a kterého považuji za skvělého člověka i odborníka.

Jaké máte plány po SuperStar (bez ohledu na umístění)?
Určitě bych chtěl zůstat v hudebním odvětví, nicméně se zdravotnictvím jsem též určitým způsobem spjatý a dokážu si představit, že v něm budu fungovat i po skončení soutěže. Na medicínu bych si netroufl, viděl bych se jako sestra na JIP, miluji výzvy a adrenalin. To by bylo přesně pro mě.

Jaké máte vzory?
Profesně to je těžká otázka, vzorů mám hodně, počínaje u své babičky či tety až po umělce, jako je John Lennon, Justin Bieber nebo Lewis Capaldi.

Mezi lidskými vzory jednoznačně stojí na prvním místě bratr, už jen kvůli jeho profesi a tomu, jakým způsobem je schopen mi ukázat správný pohled na věc a pomoct mi. Pak samozřejmě máma, je to anděl. Od dvanácti let vyrůstala bez maminky, jen s velmi profesně vytíženým otcem, uznávaným lékařem. Nám se snaží předat všechnu lásku a péči, kterou v sobě má.

Co byste popřál lidem v této náročné době, a co našim zdravotníkům do roku 2022?
Lidem bych přál, aby mysleli na svoje zdraví, aby byli zodpovědní a aby si mohli užívat svátky se svými blízkými, s rodinou. Našim zdravotníkům chci poděkovat za to obrovské nasazení v této době a přeji jim hodně sil i do budoucna. Jsou to moji hrdinové a mají moje velké uznání. Myslím si, že rok 2022 může být jiný, když se o to pokusíme všichni. Život je jen jeden a je škoda o něj přijít v důsledku nějakého slepého rozhodnutí anebo strachu.