Albertovský den podpoří pacienty po úrazech mozku

Chcete se pobavit, zasoutěžit si a zároveň proniknout do života lidí po poškození mozku? Zajímá vás, jak nejlépe pečovat o pacienty po úrazech mozku a cévních mozkových příhodách a jak je pomoci začlenit zpět do běžného života? Nenechte si ujít Albertovský den, který 18. května 2022 pořádá Klinika rehabilitačního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, obecně prospěšná společnost Rehalb a spolek Cesta za snem. Záštitu nad akcí převzala starostka městské části Praha 2 Alexandra Udženija, ředitel VFN prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA a děkan 1. LF UK prof. MUDr. Martin Vokurka, CSc. Tváří Albertovského dne se stala herečka a zpěvačka Yvetta Blanarovičová.

Týmové soutěže na trenažérech, možnost vyzkoušet si rehabilitační pomůcky na vlastní kůži, seznámení s problematikou rehabilitace o pacienty po úrazech a cévních mozkových příhodách – to vše nabídne Albertovský den. První ročník osvětové a prospěšné akce se uskuteční ve středu 18. května 2022 od 12 do 19 hodin u křižovatky v ulici ulic Albertov a Studničkova, Praha 2. Vstup je zdarma! Zájemci o problematiku se zde navíc dozví veškeré informace o možnostech vzdělávání rehabilitačních odborníků, seznámí se s novinkami v oblasti rehabilitace a budou si moci prohlédnout Kliniku rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK, která sama poskytuje dlouhodobou ambulantní rehabilitaci dospělým pacientům se získaným poškozením mozku. Její součástí je i denní stacionář, který je jediným programem tohoto typu v České republice ve zdravotnickém zařízení. Dosud jím prošly stovky pacientů.

„Získané poškození mozku u dospělých bývá v České republice nejčastěji způsobené cévní mozkovou příhodou. Další významnou příčinou jsou úrazy mozku nejčastěji u mladých mužů mezi 19 a 25 lety. Patří sem ale například i pacienti po infekcích a nádorech v oblasti mozku a pacienti po kardiopulmonální resuscitaci,“ uvedla přednostka Kliniky rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK doc. MUDr. Yvona Angerová, Ph.D., MBA, s tím, že kromě pohybových problémů, které jsou patrné na první pohled, mají pacienti často i méně nápadné obtíže, jako jsou poruchy řeči, myšlení, paměti, plánování nebo chování. Jejich rehabilitace je dlouhodobá a vyžaduje spolupráci řady odborníků. „Na rehabilitaci se podílejí rehabilitační lékaři, neurologové, fyzioterapeuti, ergoterapeuti, kliničtí logopedi, kliničtí psychologové, speciální pedagogové nebo sociální pracovníci. Aby měl pacient z terapie co největší prospěch, je potřeba ji dobře koordinovat. Právě na to se zaměřuje naše klinika,“ poznamenala docentka Angerová.

Rehabilitace u pacientů se získaným poškozením mozku musí podle lékařů probíhat plynule již od akutního stadia nemoci či úrazu. Měla by trvat, dokud se stav pacienta zlepšuje. Někdy to mohou být měsíce, jindy i roky. Přestože se v dnešní době stále častěji objevují nové moderní technologie, jako je například virtuální realita či robotické přístroje, ukazuje se, že nejdůležitějším a nejúčinnějším prvkem terapie zůstává vedení zkušeného terapeuta. Rozhodující roli hraje samozřejmě i motivace a aktivní spolupráce pacienta a jeho blízkých na procesu rehabilitace. „Dosud nemáme přesná kritéria predikující výsledný zdravotní stav a soběstačnost již v akutní fázi, pacienti by tak měli mít možnost dostat se k podobnému interprofesnímu typu rehabilitace skutečně co nejdříve. Bohužel máme stále nedostatek rehabilitačních odborníků i pracovišť s potřebnými týmy,“ konstatovala primářka Kliniky pracovního lékařství VFN a 1. LF UK MUDr. Natálie Šebková.