Máme nové PET/CT a gamakamery za více než 154 milionů!

Diagnostické centrum v Ústavu nukleární medicíny 1. LF UK a VFN prošlo výraznou modernizací, Kromě nových gamakamer máme i nové PET/CT pro diagnostiku nádorových onemocnění. Moderní přístroj nám umožní vyšetřit více pacientů, rychleji, s lepší kvalitou obrazu, s vyšší přesností a nižší mírou ozáření.

„Na pracovišti se pravidelně setkávají mezioborové specializované skupiny pro vzácné endokrinologické onkologické syndromy, problematiku pokročilé diagnostiky karcinomu prostaty a pro selekci pacientů vhodných k radionuklidové léčbě neuroendokrinních nádorů,“ představuje pracoviště MUDr. David Zogala, Ph.D., přednosta Ústavu nukleární medicíny 1. LF UK a VFN, jenž patří k největším pracovištím svého typu v ČR a zajišťuje vyšetření v celém spektru nukleárně medicínské diagnostiky a také terapii v ambulantním režimu. Vedle intenzivní spolupráce s Radiodiagnostickou klinikou 1. LF UK a VFN jsou zde dalšími důležitými partnery onkologové, hematologové, kardiologové, endokrinologové, urologové, internisté, chirurgové, pediatři a další odbornosti včetně zdánlivě vzdáleného kožního a očního lékařství.

PET/CT při moderní diagnostice nádorů
Technologie PET/CT je považována za nejmodernější metodu v diagnostice nádorových onemocnění. Spojuje vyšetření pozitronovou emisní tomografií (PET) a výpočetní tomografií (CT). Nový přístroj PET/CT (konkrétně model GE MI 5 DR) ve všech těchto klíčových parametrech překonává předchozí systém. „Umožňuje při vhodném nastavení procesů vyšetřit více nemocných, s lepší kvalitou obrazu, a tedy i s vyšší diagnostickou přesností, zároveň snížit míru jejich ozáření. Z pohledu pacienta může být vítané, že vlastní obrazové snímání trvá kratší dobu,“ vyjmenovává benefity nové technologie přednosta MUDr. David Zogala. PET přidává k výpočetní tomografii důležitou informaci o funkci buněk a tkání. Umožňuje tak výrazně zpřesnit diagnostiku – zlepšit stanovení rozsahu onemocnění, pomoci interpretovat povahu nejasných ložisek a lépe cílit léčbu, popřípadě sledovat její efekt.

Nové PET/CT přináší ještě řadu vylepšení a nových možností týkajících se technických řešení, která dokážou kompenzovat chyby obrazu vznikající v důsledku dýchacích pohybů, včetně vybavení umožňující přesné plánování radioterapie podle informací získaných nejen klasicky z CT, ale právě z PET. Lepší je i nová technologie sloužící k aplikaci kontrastní látky pro CT, jejíž obsluha je pro personál komfortnější než u předchozí varianty. Nové možnosti přináší i doprovodné softwarové vybavení sloužící lékařům pro vlastní hodnocení nálezů.

Jaká onemocnění diagnostikujeme, to určuje použitá vyšetřovací látka, takzvané radiofarmakum. V ČR se nejčastěji používá speciální varianta glukózy („značený cukr“), označovaná jako FDG. Zobrazuje metabolický obrat, který bývá zvýšený u většiny nádorů. Pomocí PET/CT s FDG mohou být diagnostikovány také některé typy zánětů, například záněty srdce a cév,“ vysvětluje MUDr. David Zogala, Ph.D.

Upřesnění rozsahu a chování nádoru
Obecně se většina diagnostiky na PET/CT týká onkologických onemocnění. „Pacienti k nám chodí nejčastěji již se známým diagnostikovaným nádorem. Naším úkolem je upřesnit jeho rozsah, vlastnosti a hodnotit vývoj stavu, efekt terapie, případně hledáme, zda nedošlo k opětovnému vzplanutí nemoci. Nejčastěji se na PET/CT vyšetřují nádory plic, melanom a většina typů lymfomů (nádorů převážně postihujících mízní uzliny),“ uvádí MUDr. Václav Ptáčník, primář Ústavu nukleární medicíny 1. LF UK a VFN. „Velký pokrok je zaznamenán v diagnostice karcinomu prostaty a vzácných takzvaných neuroendokrinních nádorů, pro které máme ve VFN k dispozici nejmodernější radiofarmaka. Důležitou roli může PET hrát i v diagnostice Alzheimerovy choroby, u které lze zobrazovat změny mozku, které jsou s ní spojeny,“ vyjmenovává škálu diagnostikovaných nemocí MUDr. David Zogala.

Poptávka po vyšetřeních je veliká a v současné době se počítá s navýšením počtu vyšetření na 19 pacientů v běžný pracovní den. „V případě příznivé personální situace rozšiřujeme provoz i o některé víkendové dny. Na starším přístroji se roční počty vyšetření pohybovaly okolo 3,5 tisíce, v závislosti na různých vnějších faktorech (dopady COVID-19, poruchy, havárie). Na novém přístroji bychom se měli dostat na počet zhruba 4 tisíc vyšetření za rok,“ dodává přednosta Ústavu nukleární medicíny.

Jak vyšetření PET/CT probíhá
Průběh vyšetření částečně závisí na typu používaného radiofarmaka a vybavení konkrétního pracoviště. Obecně jej lze popsat tak, že po splnění administrativních požadavků, poučení a rozhovoru s pacientem je nutné podat radiofarmakum. To probíhá pomocí automatizovaného systému a ohebné jehly zavedené do žíly (tzv. nitrožilní kanyly). Pak, opět v závislosti na použitém radiofarmaku, nemocný po určitou dobu vyčkává ve speciální kabince, protože od okamžiku aplikace z jeho těla vychází radioaktivní záření. Po uplynutí stanovené doby pacient přechází na lůžko přístroje k samotnému vyšetření. Obvykle se zahajuje snímáním výpočetní tomografie (CT), eventuálně s aplikací kontrastní látky. Samotné CT vyšetření je dnes velmi rychlé, v řádu desítek sekund. PET trvá déle, vlastní obrazové snímání zabere v součtu zhruba 20 minut.

Naším hlavním cílem je získat co nejkvalitnější diagnostické informace z obou použitých modalit, tedy z CT i PET. V tom nám velmi pomáhají kolegové z Radiodiagnostické kliniky, se kterými velmi těsně a dobře spolupracujeme. PET/CT je takzvaná hybridní vyšetřovací metoda a k jejímu správnému hodnocení je třeba účasti lékařů obou specializací, tedy radiologie a nukleární medicíny,“ komentuje multioborovou spolupráci přednosta David Zogala. Vyhodnocení vyšetření a popis lékaři probíhá obvykle ihned po obrazovém snímání. Po vyloučení akutních nečekaných závažných nálezů a pozdní alergické reakce pacient odchází. Celkově je třeba počítat zhruba se třemi hodinami na oddělení. „Často se bohužel nevyhneme určitému čekání pacientů, provoz někdy vyžaduje neplánované změny v pořadí vyšetření, objevují se zdravotní komplikace, poruchy, eventuálně je třeba doplnit určitá snímání navíc,“ dodává primář MUDr. Václav Ptáčník.

Gamakamery posouvají diagnostiku dál
Ústav nukleární medicíny 1. LF UK a VFN obnovil vedle PET/CT také přístrojové vybavení pro konvenční nukleární medicínu. S podporou programu EU-REACT byly vyměněny dvě gamakamery za nové modely GE NM 830 a GE NM/CT 870 DR.  Lékaři je využívají k zobrazování vnitřních orgánů a jejich funkce pomocí radiofarmak. Dokáží vyhledat metastázy, vyšetřit plíce, ledviny, trávicí trakt, některé žlázy s vnitřní sekrecí či odhalit určité neurologické poruchy. V neposlední řadě mají vyšetření důležitou roli v diagnostice ischemické choroby srdeční.

Moderní kamery jsou citlivější, pro vytvoření snímku je tak možné použít menší množství radiofarmak, popřípadě zkrátit dobu nutnou pro vyšetření. Mají navíc mnohem lepší obrazové rozlišení. Jedna z nových gamakamer přináší také plnohodnotnou CT jednotku, což dále rozšiřuje a zpřesňuje diagnostické možnosti,“ naznačuje přínos gamakamer přednosta Ústavu nukleární medicíny 1. LF UK a VFN.

Slavnostní otevření modernizovaného centra nukleární medicíny včetně přestřižení pásky se uskutečnilo 19. prosince 2023 za účasti ředitele VFN prof. Davida Feltla, děkana 1. LF UK prof. Martina Vokurky, přednosty Ústavu nukleární medicíny MUDr. Davida Zogaly, primáře MUDr. Václava Ptáčníka a médií.