Nadace Sudička koupila oční klinice přístroj Flare meter

Přístroj v hodnotě 1,8 milionu korun pomůže lékařům přesně monitorovat intenzitu nitroočního zánětu. Díky sbírce Nadačního fondu Sudička ho získala Oční klinika VFN a 1. LF UK jako úplně první pracoviště v Česku.

Proč zrovna Nadační fond Sudička a proč naše nemocnice, jsme se zeptali přednostky Oční kliniky VFN a 1. LF UK prof. MUDr. Jarmily Heissigerové, Ph.D., MBA: „Nadační fond Sudička byl založen jednou z našich dlouholetých pacientek, která navštěvuje naši ambulanci již od svých 15 let. Během více než pětileté spolupráce pomohla svou ochotou a nadšením zlepšit prostředí pro pacienty v naší ambulanci, ale co je ještě důležitější, pomohla vybavit naši velmi úzce specializovanou ambulanci novými přístroji, jako je například Flare meter za skoro 2 miliony Kč a tonometr Tonopen za 150 tisíc Kč.“

Pro jaké pacienty využijete přístroj a jaké jsou jeho největší benefity?
„Přístroj Flare meter je vysoce specializovaný přístroj vhodný pouze pro oftalmology. Díky němu můžeme objektivně hodnotit stupeň zakalení přední komory oční u pacientů, u kterých probíhá oční zánět. Flare meter dokáže stupeň tohoto zakalení objektivizovat oproti tomu, jak se hodnotí standardně, což je subjektivní hodnocení na škále 0 až 4. Tento přístroj usnadní monitoraci a sledování pacientů s nitroočním zánětem a umožní mnohem objektivnější regulaci jejich léčby. Zároveň pomůže třeba i při sledování nestandardních reakcí při operaci šedého zákalu nebo operace glaukomu.