Co dělat, když…

… vznikne v některé z budov nemocnice požár? Klíčové je počínat si rychle a bezpečně. Rozhodně nepanikařit a chovat se racionálně.

„Můžeme doporučit obecné kroky, které je potřeba v takové situaci podniknout,“ říká Mgr. Libor Strkáč z Útvaru bezpečnosti a krizové připravenosti a dodává: „Neodkladně oznamte zjištěný požár svému okolí hlasitým voláním ‚Hoří!‘ V případě požáru malého rozsahu se pokuste oheň uhasit dostupnými hasicími prostředky. Okamžitě ohlaste požár na telefonní číslo 150 nebo 112. Ovšem než zavoláte na tísňové číslo, udělejte vše pro své vlastní bezpečí.“

Sdělte přesnou lokaci požáru a varujte ostatní zaměstnance
Pokuste se uklidnit a během hovoru se snažte mluvit klidně a srozumitelně. Zásadní je sdělit přesnou lokalizaci požáru (kliniku, patro, oddělení, číslo budovy…), nikoliv kde se právě nacházíte. Varujte ostatní v budově nebo okolí požáru. Použijte varovné prostředky v nemocnici jako jsou tlačítkové požární hlásiče.

Jak se zachovat, aby vás neohrozil kouř
Pokud je požár malý nebo začínající a pokud je to bezpečné a v souladu s protipožárními postupy, využijte hasicí zařízení k uhašení požáru. Nicméně pacienti by měli být okamžitě evakuováni.
Jestliže požár nemáte pod kontrolou, co nejrychleji bez zbytečných zdržení opusťte prostor, ve kterém hoří, protože hledáním nebo sbíráním osobních věcí se vystavujete zbytečnému riziku. Pokud je to možné, zabezpečte tlakové láhve s medicinálními a technickými plyny. V případě, že není možné jejich přemístění nebo jsou ponechány na místě, je důležité okamžitě informovat hasičské složky o přítomnosti tlakových lahví a o typu obsahu. Vyhněte se kouři a zůstaňte blízko země, kde je vzduch čistší. Pohybujte se nejlépe v podřepu nebo po všech čtyřech. U země bude také nejlepší viditelnost a nejmenší hustota kouře. Největší nebezpečí vám totiž nehrozí od plamenů, ale od kouře, jelikož při nadýchání hrozí ztráta vědomí. Proto se snažte chránit obličej tkaninou, která vás ochrání před inhalací kouře. Pokud je to možné, vytvořte si roušku z navlhčené textilie, případně si přes hlavu přehoďte například namočený kus látky či deku. Pokud opouštíte místnost, která je zakouřená, zavřete za sebou dveře, to může pomoci zabránit šíření plamenů a kouře na další místa. Nesnažte se překonávat již požárem zasažené a zakouřené prostory.

Když musíte zůstat v blízkosti požáru
Při opouštění prostoru, kde hoří, zjistěte, zda dveře nejsou horké, než je otevřete. Stačí opatrně vyzkoušet hřbetem ruky plochu dveří nebo kliku od dveří. Pokud jsou dveře horké, s největší pravděpodobností je rozsah požáru ve vedlejší místnosti velký. V tomto případě dveře nikdy neotvírejte. Jedinou možností je zůstat v místnosti, nejlépe pod oknem a zatěsnit dveře mokrým ručníkem, prostěradlem nebo oblečením, tak aby se k vám dostalo co nejméně kouře. Snažte se na sebe upozornit hasiče máváním za oknem či vyvěšením bílé látky či prostěradla. Pokud je to možné, najděte bezpečný únikový východ. Mějte připravené mobilní telefony, aby bylo možné zůstat v kontaktu s hasičskými složkami a informovat je o vaší pozici a počtu přítomných osob.

Zásady evakuace
V případě požáru nikdy nepoužívejte osobní výtahy v nemocnici, jelikož ty nejsou určeny pro evakuaci a mohou selhat a uvíznout. Snažte se opustit ohrožený úsek vyznačenými evakuačními cestami. Osobám, které nejsou schopny vlastními silami opustit ohrožené prostory, poskytněte aktivní pomoc. Informujte hasiče o pacientech, kteří mohli zůstat v ohrožených prostorách, a pomozte jim tyto osoby lokalizovat a evakuovat. Na shromaždišti se snažte zjistit, zda se evakuovaly všechny osoby.

Nedopusťte, abyste se vystavovali zbytečnému riziku, a raději počkejte na profesionální pomoc. Personál, který je zařazen v požárních hlídkách, je pravidelně proškolován. Je důležité, aby byly dodržovány všechny bezpečnostní postupy a protipožární opatření, které najdete v požárním evakuačním plánu na každém pracovišti.