Vzácná návštěva v Sexuologickém ústavu VFN

V září navštívil Sexuologický ústav VFN přednosta Institutu pro sexuologii a sexuální medicínu Univerzitní nemocnice Charité v Berlíně prof. Dr. Med. Dr. Phil. Klaus M. Beier, Ph.D.

S Institutem profesora Beiera pojí náš sexuologický ústav už několikaletá spolupráce. Někteří naši pracovníci přímo u něj a jeho spolupracovníků absolvovali výcvik pro diagnostiku a terapii nedelikventních sexuálních deviantů (známý program Parafilik).

Setkání hosta profesora Klause M. Beiera s profesorem Petrem Weissem.

Profesor Beier si s velkým zájmem prohlédl současné prostory ústavu, zajímal se o jeho historii, především o jeho zakladatele profesora Hynieho, který studoval v Berlíně u prof. Magnuse Hirschfelda na nejstarším neuniverzitním sexuologickém pracovišti. 

V knihovně našeho pracoviště objevil některá vzácná předválečná německá vydání učebnic sexuologie (snad ještě z původní Hirchfeldovy knihovny zničené nacisty) a byl doslova fascinován původním mechanickým phalloplethysmografem. Tento přístroj Kurta Freunda z padesátých let 20. století je určený k měření mužských sexuálních preferencí.

MUDr. Libor Zámečník, Ph.D.