„Naše krev zachraňuje druhé,“ mají jasno dárci ve Fakultním transfuzním oddělení

Libor Lochman a Radek Řezáč jsou dlouholetí bezpříspěvkoví dárci krve. Mají za sebou desítky odběrů a první z nich absolvovali, jakmile překročili práh dospělosti. Během setkání na našem Fakultním transfuzním oddělení při příležitosti Světového dne dárců krve jsme je pro vás vypozvídali.

Libor Lochman za více než 40 let absolvoval 90 odběrů plné krve

Od kolika let darujete krev?
Krev daruji od 19 let, kdy jsem nastoupil na Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině.

Jakou máte krevní skupinu?
0+

Chodíte do VFN opakovaně, nebo měníte místa, kde darujete krev?
S dárcovstvím jsem začal v Žilině, v průběhu vojenské služby jsem pak pokračoval na různých místech. Po příchodu do Prahy před více než 30 lety to nejdříve bylo na Ústavu hematologie a krevní transfúze a brzy poté už jen zde na VFN.

Považujete dárcovství i za určitou kontrolu vlastního zdraví?
Mám zkušenost, že při periodických kontrolách u praktického lékaře zmínka o pravidelném dárcovství krve pomáhá. Takže ano, určitě lze kontrolu stavu před darováním krve považovat za ověření vlastního zdraví. A naštěstí jsem zdravotní problémy, které by vylučovaly dárcovství, doposud neměl.

Daruje/daroval krev ještě někdo ve vaší rodině?
Jsme dárci všichni, od manželky, která dosáhla na stříbrnou Janského plaketu, až po dceru a dva syny, kteří krev příležitostně darují.

Potřeboval jste někdy krevní transfuzi vy sám nebo třeba někdo z rodiny?
Zatím ne, snad to takto ještě dlouho zůstane.

Co byste vzkázal ostatním, abyste je motivoval k dárcovství?
Dárcovství krve by mělo být pro zdravého člověka přirozené. Třikrát čtyřikrát ročně se zastavit na hodinku na transfúzní stanici se dá bez problému zvládnout. Odběr samotný je čistý, bezpečný a hlavně – je to prakticky jediný případ, kdy je návštěva nemocnice vaše volba a ne nutnost. Benefitem je pak vědomí, že jste zdravotně v pořádku, a ještě někomu pomůžete.

Radek Řezáč má za sebou 42 dárcovských odběrů

Od kolika let darujete krev?
Daruji od svých 18 let. Pamatuji si, že jsem šel poprvé darovat krev se spolužáky, kteří mi pomohli zorientovat se v tom, jak to na transfúzním oddělení probíhá.

Kolik odběrů máte za sebou?
Poslední odběr má pořadové číslo 42.

Jakou máte krevní skupinu?
Mám 0+.

Chodíte do VFN opakovaně, nebo měníte místa, kde darujete krev?
Chodím opakovaně do VFN. Vyhovuje mi flexibilita, nemusím se dopředu objednávat.

Považujete dárcovství i za určitou kontrolu vlastního zdraví? Uvědomuji si tuto skutečnost, ale není to moje hlavní motivace. Nikdy se mi nestalo, že bych dlouhodobě krev nemohl darovat.

Daruje/daroval krev ještě někdo ve vaší rodině?
Ne, pouze já. I proto se snažím chodit darovat co nejpravidelněji.

Potřeboval jste někdy krevní transfuzi vy sám nebo třeba někdo z rodiny?
Naštěstí nepotřeboval.

Co byste vzkázal ostatním, abyste je motivoval k dárcovství?
Odpovím příběhem: Již dvakrát se mi stalo, že mi z vašeho oddělení zavolala zdravotní sestra s dotazem, zda bych mohl přijít hned druhý den ráno, protože jsem byl vytipován pro konkrétního pacienta. Předpokládám, že šlo o kritickou situaci, protože sestra zdůrazňovala urgentnost případu. V těchto momentech si člověk uvědomí, že jeho krev opravdu pomáhá. Za těch pár hodin času a pro někoho mírného nepohodlí to určitě stojí.