Jaké bylo horké léto ve VFN?

Letošní léto svými teplotami extrémně zatížilo jak chronické (často i nechronické) pacienty, tak zdravotníky. Ptali jsme se na dvou pracovištích, zda to ovlivnilo počty pacientů či proměnilo nějak zdravotní obtíže, se kterými nemocní VFN navštěvovali.

Ovlivnilo horko počet pacientů, které jste museli řešit na ambulancích či příjmu na lůžková oddělení?
Jaké případy jste řešili nejčastěji?
Máte zajímavé případy, které nejsou typické pro toto roční období?
Jak horké letní měsíce ovlivnily práci vašich zaměstnanců?

prof. MUDr. Michal Kršek, DrSc., přednosta III. interní kliniky 1. LF UK a VFN

Na první otázku nedovedu přesně odpovědět. Pokud se týká odborných ambulancí, myslím, že toto léto nijak zvláště nevybočovalo v porovnání s minulými roky. Myslím, že ani na lůžkových odděleních se provoz výrazněji od minulých let nelišil. Letní provoz je vždy specifický v tom, že je provoz kliniky omezený a na otevřená oddělení se jen výjimečně přijímají plánovaní pacienti, a tedy je na těchto odděleních daleko více pacientů akutních, v těžkém stavu, složitých jak po medicínské, tak po ošetřovatelské stránce.

Jak jsem již uvedl, nejčastěji jsme řešili především pacienty s těžkými a komplikovanými stavy a zejména pacienty ve vyšším věku. V létě bývá hospitalizováno více pacientů s dehydratací, poruchami vědomí a poruchami koncentrací minerálů. Je to způsobeno více faktory, především vysokými teplotami

Vysoké teploty ovlivňují nejen stav pacientů, ale jsou výraznější zátěží i pro personál, jak lékařský, tak nelékařský. Kombinuje se zde řada vlivů, ke kterým patří: vysoká tepelná zátěž, vysoká pracovní zátěž při péči o větší množství pacientů v těžkém stavu, často nepohyblivých nebo špatně pohyblivých. Některá období mohou být spojena s nižším personálním obsazením. Je tak důležité se snažit dodržovat zásady hygieny práce, dostatečnou hydrataci, a snažit se dodržovat přestávky v práci na odpočinek, jakkoliv je to v náročném letním provozu velmi obtížně realizovatelné.

MUDr. Jan Krupička, Ph.D., primář Společného příjmu interně nemocných

Horké počasí v letních měsících vždy zvýší počet pacientů, kteří vyhledávají pomoc na urgentním příjmu.

Letní období s nadprůměrnými teplotami zvyšuje četnost výskytu mnoha zdravotních problémů počínaje těmi banálními, jako je bodnutí hmyzem, přes krátkodobé ztráty vědomí (laicky kolapsy) a akutní gastroenteritidy vlivem cestování a vyšší kazivosti potravin a konče závažnějšími onemocněními typu renální insuficience, tromboembolických příhod či akutních cévních příhod způsobených dehydratací a hemokoncentrací.

Zajímavé případy na našem oddělení potkáváme po celý rok, bohužel některé jsou i závažnější povahy. V posledních týdnech se nám například podařilo zachytit dva pacienty s akutní leukémií, které si následně převzal do péče Ústav hematologie a krevní transfúze.

Horko vždy ovlivňuje výkonnost a pozornost zaměstnanců. Negativně působí také na jejich psychiku a snižuje toleranci vůči nevhodnému chování pacientů. Tyto problémy částečně řeší mobilní klimatizace, které máme na vyšetřovnách. Letos se navíc podařilo získat mobilní klimatizaci také do čekárny pacientů, což je určitě výrazné zlepšení.