Nová sesterská sekce zkvalitní ošetřovatelskou péči dětských pacientů

Sesterská sekce zřízená Českou pediatrickou společností České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně je ještě „nováčkem. Vznikla na začátku letošního roku a po několika měsících jejího působení vás s ní chceme seznámit.

„Sekce sdružuje nelékařské zdravotnické pracovníky pečující o dětské pacienty. Je určená pro všechny členy multidisciplinárního týmu zahrnujícího všeobecné a dětské sestry, zdravotnické záchranáře, nutriční terapeuty, rehabilitační pracovníky, sociální pracovníky a další, kteří se podílejí na péči o dětského pacienta,“ říká Mgr. Martina Bašková, všeobecná dětská sestra, která působí na jednotce intenzivní a resuscitační péče Kliniky pediatrie a dědičných poruch metabolismu 1. LF UK a VFN a patří mezi hlavní iniciátory založení této sesterské sekce.

Proč sekce vznikla?

Sesterská sekce nelékařských zdravotních pracovníků (NLZP) pracujících v pediatrii při České pediatrické společnosti ČLS JEP vznikla hlavně se záměrem posílit multioborovou spolupráci při poskytování péče o pediatrického pacienta. „Náplní sesterské sekce je vytváření doporučených postupů a národních ošetřovatelských postupů v rámci ošetřovatelské péče u pediatrických pacientů, avšak její činnost má mnohem širší záběr,“ nastiňuje úvodem Martina Bašková. Hlavním cílem sesterské sekce bude i objektivizace a hodnocení rizik, která vznikají v souvislosti s poskytováním zdravotní/ošetřovatelské péče.

Posun ve vzdělávání odborníků i laiků

„Naším záměrem je přicházet i s návrhy do koncepce vzdělávání NLZP. Pokud nám to bude umožněno, budeme se podílet na vytváření vzdělávacích programů NLZP,“ dodává Mgr. Bašková, která zároveň působí i jako lektorka. „Chceme se také zasloužit o tvorbu nových edukačních materiálů pro rodiče či zákonné zástupce dětí, eventuálně pro pečující osoby.  Nechceme samozřejmě opomenout ani edukační materiály připravené ve vhodné formě pro děti,“ doplňuje sestra. Sekce se také bude aktivně podílet na tvorbě programu pro NLZP v rámci kongresů pořádaných Českou pediatrickou společnosti ČLS JEP.

Přesah do intenzivní péče

Sestry a další nelékařští zdravotní pracovníci v pediatrii si stále rozšiřují znalosti i v oboru intenzivní péče.  V budoucnu vznikne podskupina pro intenzivní péči v pediatrii a zaměří se právě na specifika ošetřovatelské péče v pediatrické intenzivní péči.  

„Nechceme čerpat jen z tuzemských zkušeností, rádi bychom navázali mezinárodní spolupráci s podobnými skupinami NLZP. Zároveň chceme více vstoupit do kontaktu s pacientskými organizacemi a rodičovskými podpůrnými skupinami,“ dodává Martina Bašková.

Navázání další spolupráce a projekty

„Připravujeme například projekt s pracovním názvem ‚Kožní defekty u dětského pacienta‘. V první fázi bychom chtěli zmapovat výskyt kožních defektů u dětí během hospitalizace. V dalších krocích chceme vypracovat doporučený postup, který bude obsahovat i seznam zdravotnických prostředků vhodných pro dětskou populaci,“ nastiňuje další plány Mgr. Bašková.

Sesterská sekce již navázala spolupráci s Českým národním centrem, které je zaměřené na farmakoterapii a analgosedaci u dětí a s platformou odborných setkávání (c4c – conect4children).  „Jedná se o evropskou platformu, jejímž cílem je usnadnit vývoj nových léků pro dětskou populaci, vytvářet síť pracovišť pro mezinárodní klinické studie. Budeme se zabývat farmakoterapií a analgosedací z pohledu kompetencí NLZP a budovat pozici ,Research nurse‘ v ČR. Máme možnost být v kontaktu i s klinickými centry na pracovištích, která spolupracují s jednotlivými odbornostmi na klinických studiích, a chybí právě spolupráce v oblasti klinických studiích v neonatologii a pediatrii,“ uzavírá seznámení s novou sesterskou sekcí Martina Bašková.