Benefiční kalendář pro Medicinaulici

Nastal čas, kdy všechny studentské spolky 1. lékařské fakulty UK začínají nabízet k prodeji benefiční kalendáře pro rok 2021. Přispět na dobrou věc lze až do poloviny ledna příštího roku.  

Komu tentokrát výtěžek poputuje? Spolku Medicinaulici, který sdružuje více než 100 studentů ze tří pražských lékařských fakult, a nově také z brněnské lékařské fakulty. Studenti medicíny se ve svém volném čase věnují problematice osob bez domova. Jak vysvětluje koordinátor Medicinaulici z 1. LF UK, student pátého ročníku všeobecného lékařství Marek Havrda, jde především o principy tzv. pouliční medicíny (Street Medicine), kterou v 90. letech začali rozvíjet zdravotníci ve Spojených státech. 

Budoucí lékaři provozují nízkoprahové ošetřovny v Praze a Brně, jejich klientům bez domova se totiž běžně dostupná zdravotní péče nedostává z celé řady komplikovaných důvodů. „Lidé bez domova patří dlouhodobě mezi ohrožené skupiny obyvatel. Vzhledem k současné epidemiologické situaci jsme během nouzového stavu rozšířili naše aktivity o ošetřovny ve stanových městečkách, krátkodobě pronajímaných hotelech a jiných terénních lokalitách. Moc si vážíme solidarity a podpory ze strany jednotlivců, ale i institucí jako 1. LF UK. Jsme tak schopni nejen udržovat naše dosavadní služby, ale především je nadále rozšiřovat tam, kde se jich nejvíce nedostává,“ dodává člen vedení spolku Medicinaulici Havrda. Medicinaulici zamýšlejí využít peníze z prodeje kalendářů hlavně na převazový a další ošetřovatelský materiál. Kalendář s fotografiemi akademiků motorkářů vznikl opět ve spolupráci s Viktorem Sýkorou, vedoucím Centra pro experimentální biomodely 1. LF UK.  

V případě zájmu kalendář zakoupíte u zástupců studentských spolků 1. LF UK za 150 Kč. Děkujeme, že pomáháte! 

Převzato z časopisu 1. lékařské fakulty UK Jednička