Jarní detox. Ano či ne?

Je pro naše tělo jednorázová očista organismu prospěšná? Jak by měl vypadat detoxikační jídelníček, jakých potravin bychom se měli vyvarovat a podle čeho správnou dietu vybrat? Odlehčení a pročištění organismu může podpořit imunitu i přirozeně probíhající samoléčebné procesy v těle. Racionální detox si můžeme ordinovat kdykoli v průběhu roku, ideálně se pravidly zdravého životního stylu řídit celoročně. To radí i nutriční specialistka Mgr. Aneta Sadílková z 3. interní kliniky VFN.

Je pro naše tělo prospěšná občasná očista organismu?

Jaro je období, kdy se většinou cítíme po zimě unavení a „těžcí“, takže častěji uvažujeme o očistné dietě, určité formě půstu a snížení hmotnosti. Cesty k detoxu těla jsou různé, rozhodně není dobré volit extrémy. Je dobré si uvědomit, že k přirozené očistě dochází v našem organismu neustále. Potenciálně škodlivé látky jsou z těla vylučovány prostřednictvím orgánů, jako jsou játra, ledviny a střeva. Samozřejmě rozumná forma odlehčení jídelníčku či jiný způsob očisty našemu organismu prospěje a můžeme tím podpořit přirozeně probíhající detoxikační a samoléčebné procesy i imunitu.

Jednorázová očistná dieta zřejmě není samospasitelná?

Žádná několikadenní očistná dieta nedokáže vykompenzovat zbylé dny, týdny či měsíce špatného způsobu stravování. A pokud k tomu člověk ještě málo a nekvalitně spí, kouří, pije každý den alkohol, žádná očistná dieta mu nepomůže a nemá tedy příliš význam se do ní pouštět. Ten, kdo se stravuje většinu dnů v roce racionálně, konzumuje každý den ovoce, zeleninu, ořechy, semena, obiloviny, mléčné výrobky apod., žádnou detoxikaci spíše nepotřebuje. Víceméně totiž není od čeho tělo očišťovat. Kromě stravy jsou důležité i ostatní složky životního stylu, jako je spánek, pohyb a relaxace. Neužívání tabákových výrobků, velmi střídmá konzumace alkoholu a dostatečný příjem čisté vody jsou těmi zásadními kroky, kterými nejvíce očistíme náš organismus.

Jak by měl vypadat zdravý detoxikační jídelníček? Ideální potraviny, co jíst, co naopak vynechat…

Nejdůležitější je snížení konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin, které mají vysoký obsah tuku, přidaného cukru, soli a aditiv, jako jsou například sekundárně zpracované maso (trvanlivý salám, párky, paštika, klobásy), kupované jemné pečivo (moučníky z listového těsta, koblihy, dorty apod.), sladkosti, čokoládové tyčinky, sušenky s náplní a polevou, zmrzlinové krémy, smažené pokrmy, polotovary, fastfood a alkoholické nápoje. Pokud tyto potraviny nahradíme potravinami minimálně průmyslově zpracovanými, jako je čerstvé ovoce a zelenina, libové maso, vejce, mléko a neochucené kysané mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny, ořechy a semena, dodáme tělu všechny potřebné živiny, vitamíny, minerální látky, stopové prvky, antioxidanty, vlákninu a vodu. Stravovat bychom se měli navíc pravidelně. Ideální jsou tři hlavní jídla (snídaně, oběd a večeře) a jedna až dvě svačiny. Dále je vhodné nejíst po osmé večer, abychom nenarušili regenerační procesy probíhající později večer a během noci.

A jak je to s pitným režimem? Co ideálně pít a kolik?

Pravidelný pitný režim je základ. K životně důležitým metabolickým procesům náš organismus vodu potřebuje. Ideální je pít čistou neperlivou vodu, doplněnou bylinnými nebo ovocnými čaji. Tyto tekutiny mají být v součtu za den minimálně 1,5 až 2 litry.

Jaké jsou druhy detoxů?

Nejčastěji se pro detoxikaci organismu používá určitá forma půstu. Nepředstavujte si ale hladovění. Půst a hladovění neznamenají totéž. Hladovění je extrémní forma půstu, kdy člověk přijímá pouze čistou vodu či bylinné čaje. Mírnější variantou může být pití čerstvých zeleninových a ovocných šťáv. Pokud však mluvíme o půstu v původním smyslu slova, který se používá především v náboženství, jedná se o eliminování pouze konkrétní skupiny potravin ze stravy na určitou dobu. Například půst v katolické církvi je založen na vynechání konzumace masa a masných výrobků, zatímco půst v pravoslavné církvi vyřazuje z jídelníčku kromě masa také vejce, mléko a mléčné výrobky. Tyto půsty mohou trvat různě dlouhou dobu, od jednoho dne až po šest týdnů.

Mezi další očistné postupy patří například různé diety proti překyselení nebo také užívání přípravků s antioxidačním potenciálem spolu s běžnou stravou (zelený ječmen, chlorela, spirulina, přípravky s obsahem vitaminu C, vitaminu E, selenu, zinku apod.).

Jak dlouho by měl detox trvat?

Pokud se jedná pouze o příjem tekutin, například pití vody, bylinných čajů či zeleninových a ovocných šťáv, nelze takto paušálně doporučit delší než jednodenní trvání, navíc ideálně mimo pracovní den a bez fyzické zátěže. Odlehčení jídelníčku, tedy vynechání masa, sladkostí, alkoholu apod., může trvat klidně několik dnů či týdnů.

Podle čeho bychom měli typ očisty vybírat, aby nám neublížil?

Žádný stravovací extrém není vhodný, doporučuji si tedy dobře promyslet možné důsledky zvolené očistné kúry či diety. Extrémní opatrnosti je třeba v případě, že trpíte některým z chronických onemocnění, na něž má způsob stravování značný vliv, a výrazná změna v dietě tedy může dramaticky změnit průběh onemocnění a v krajním případě přinést akutní komplikace bezprostředně ohrožující život. Tak je tomu například u cukrovky 2. či 1. typu, vysokého krevního tlaku, snížené funkce ledvin, ale například i při užívání warfarinu – léku na snížení srážlivosti krve. V případě, že máte takové onemocnění, o každé zásadnější změně stravování byste se měli poradit se svým ošetřujícím lékařem nebo specializovaným nutričním terapeutem v rámci zdravotnického zařízení.