Operace šedého zákalu není záležitost pouze soukromých očních center

Pro zákroky základní oftalmologické operativy nemusí zaměstnanci 1. LF UK a VFN a jejich rodinní příslušníci daleko. Oční klinika 1. LF UK a VFN, pracoviště nejvyššího typu, provádí vedle velmi náročných zákroků také běžnou operativu oka, jako například šedého zákalu neboli katarakty. Pro zaměstnance jakožto „domácí“ pacienty je zde za optimálních cenových podmínek připravený vysoce erudovaný tým odborníků a nadstandardní péče.

„Operace katarakty není záležitost pouze soukromých očních center. Naše klinika nabízí plné portfolio přístrojové techniky a čoček, které k léčbě šedého zákalu patří. Opakovaně se setkáváme s pacienty, kteří v soukromých zařízeních vydali za tuto operaci tak vysoké částky, že to snad ani není aritmeticky možné. Pacienti si i u nás mohou připlatit za nadstandardní čočky, ale i základní čočky, které plně hradí pojišťovna, jsou dnes velmi kvalitní. Pacienti mají také právo vědět, že laser, který soukromá pracoviště často nabízí jako nezbytnou součást (a nechávají si za ni významně zaplatit), není podmínkou správně provedené operace. Laser může za operatéra provést některé kroky, ale já osobně se domnívám, že tuto operaci lze perfektně provést i bez jeho použití,“ říká přednostka kliniky prof. Jarmila Heissigerová a zve zaměstnance, aby operaci katarakty absolvovali na jejím pracovišti.

Každému oku na míru
Jak dále vysvětluje, čoček, které pomáhají zlepšit vidění, je celá plejáda. Ty nadstandardní například ctí zakřivení oka, mají různé typy filtrů s různým rozsahem blokování modrého světla. Připlácí se za filtry i za úpravu čočky. Při astigmatismu se tzv. torické čočky objednávají individuálně dle síly dioptrie a náročnosti přípravy. Vzrušující novinkou jsou refrakční operace čočky, které po operaci katarakty umožňují jinak zdravým očím vidět na více vzdáleností pomocí soustředných kružnic. Používají se bifokální nebo trifokální čočky a nastaví se blízkou, střední i dalekou vzdálenost vidění. Dalším hitem jsou čočky s prodlouženou hloubkou ostrosti (EDOF), které umožňují kontinuální vidění do dálky i na střední vzdálenost bez přesně stanovených vzdáleností. Ty jsou vhodné i pro pacienty se záněty či výpadky zorného pole, protože u čoček nehrozí posun či ztráta soustředných kružnic vidění.

Jak na operaci
Prof. Heissigerová zdůrazňuje, že při tak širokém spektru možností úpravy zraku je nutné, aby si před aplikací čoček pacient uvědomil, jaký je jeho životní styl, jaké má koníčky, a výběr tomu přizpůsobil.
Nejprve pacienti přicházejí na předoperační vyšetření, kde se dioptrické vlastnosti oka důkladně proměří. Na klinice pro tyto účely funguje nejlepší přístroj na světě na měření dioptrií čočky. Poté se kontroluje oční pozadí a pro použití nadstandardní čočky se přeměřuje také profil rohovky. „Samotný zákrok se provádí v lokální anestezii, která se aplikuje pomocí kapek, nepodává se ani žádná injekce kolem oka. Jednodušší operace trvají pět nebo deset minut, klasicky 15, maximálně 30. Délka a náročnost operace záleží na míře postižení oka kataraktou,“ doplňuje oftalmoložka.
Po operaci pacienti odchází sami domů, i když je vhodné mít s sebou doprovod, protože operované oko je zalepené, což trochu zhoršuje orientaci. Lékaři obyčejně navrhují alespoň měsíc v klidovém režimu, tedy bez velké námahy či pobytu v prašném prostředí. Stejně tak by měli pacienti měsíc vyčkat s měřením a výrobou nových brýlí, dokud si oko na čočku nezvykne.

1. LF UK