Vyrobte si doma vánoční svícen!

Rádi byste si vyrobili svůj originální vánoční svícen nebo dekoraci a nevíte, jak na to? Ocenili byste tip, jak letos ozvláštnit vánoční stromeček? Vyzpovídali jsme floristku Míšu z květinového ateliéru Plant Design ve Vyšehradské ulici nedaleko naší nemocnice.

Archiv: Plantdesign.cz

Jaké jsou trendy letošních Vánoc?
Trendy se neustále mění, ale vždycky stejně záleží na vkusu a interiéru zákazníka. Každoročně je však na Vánoce nejžádanější tradiční červená. Ta nikdy z módy nevyjde. Základem je cesmína, přírodní materiály, skořice. Samozřejmě připravujeme i netradiční dekorace. Někdo touží po růžovém adventním věnci, někdo požaduje boho styl a často vyrábíme jednoduché přírodní dekorace s velmi střídmým zdobením. Taky se stává, že zákazník přijde pro červený věnec a odejde s růžovým.

Poradila byste nám, jak ozvláštnit vánoční stromeček?
Ano. Je to vlastně strašně jednoduché. Hitem se staly stuhy. Stačí si pořídit jakoukoli širokou stuhu. Průhlednou, barevnou, jakkoli ozdobnou, je to jedno, a obmotat ji kolem stromku jako vánoční řetěz. Je to zase něco jiného a působí to opravdu efektně.

A co takhle vyrobit si doma vlastní vánoční svícen?
To také není nic složitého. Ideální je najít vhodnou nádobu, třeba květináč nebo misku, a tu naplnit aranžovací hmotou, například Oasis. Seženete ji v běžných hobby marketech nebo květinářstvích. A pak už se kreativitě meze nekladou. Do hmoty můžeme napíchat chvojí, jedličku, můžeme na zahradě nastříhat cypřiš, borovici nebo túji. Vhodný je i lišejník. Do hmoty pak vložíme i svíčky. Nezapomeňte k nim opatřit bodce, které svíčku ochrání, aby se neuvolnila a dekorace třeba nezačala hořet. A nakonec můžeme přidat jakékoli ozdoby, šišky, větvičky, skořici a cokoli nás napadne. A pokud nemáme žádnou nádobu, můžeme si odekorovat třeba dřevěný plát. Obložíme ho mechem a tavnou pistolí na něj přilepíme všechny ozdoby.