Chceme dělat špičkovou medicínu, což znamená mít špičkové lidi a špičkovou techniku

MUDr. Václav Ptáčník se stal pověřeným primářem  Ústavu nukleární medicíny VFN a 1. LF UK. Zeptali jsme se ho na pocity i plány. 

Považujete jmenování do nové funkce za závazek, výzvu nebo spíš za radost?
Pověření výkonem funkce primáře považuji zejména za jistou formu ocenění a projev důvěry.  Zároveň je to také výzva a odpovědnost. Pevně věřím, že se s touto novou profesní výzvou vypořádám ku prospěchu ústavu a potažmo i naší nemocnice.

Co byste chtěl do budoucna na klinice změnit, zlepšit, nebo co naopak funguje a chcete to rozhodně ponechat? Jaké jsou vaše plány a vize?
Mojí hlavní náplní bude zajištění a rozvoj klinického provozu v ústavu. Velikou výhodou pro mě je, že naskakuji do skvěle rozjetého podniku, který v předešlých letech v pozici primáře úspěšně řídil stávající přednosta, doktor Zogala.  V našem ústavu funguje nyní výborný kolektiv, který tvoří lékaři, radiologičtí asistenti, sestry, fyzici a pracovníci dalších zdravotnických i nezdravotnických profesí, a já se o něj mohu opřít. Je nastavena úzká spolupráce s našimi „klienty“ z řad klinických odborností, pro které vyšetření provádíme. Medicínu (stále ještě) dělají lidé. Kvalitu kolektivu a erudici spolupracovníků považuji za základní kámen, který je určující pro kvalitu poskytovaných služeb. Chci proto kolegy podporovat v jejich dalším vzdělávání a získávání nových poznatků.
Nedílnou součástí nukleární medicíny jsou technické prostředky, které používáme, tedy radiofarmaka a zobrazovací přístroje. Pokrýváme prakticky kompletní škálu ambulantních terapeutických výkonů. Z hlediska šíře prováděných diagnostických výkonů patříme k největším poskytovatelům v ČR. Slabinu vidím v současném přístrojovém vybavení, které zastarává a již v některých případech neumožňuje naplňovat dnešní standardy. Naštěstí jsou již ve finálních stadiích příprav výběrová řízení na nové kamery. Za svůj bezprostřední cíl nyní mám dotáhnout ve spolupráci s vedením nemocnice a novým přednostou obnovu přístrojového parku tak, aby odpovídal současným nárokům.

Jak vidíte víš ústav za 10 let?
Přál bych si, aby v ústavu pracovali motivovaní a vzdělaní lidé. Kamery, jejichž nákup se nyní připravuje, by mohly již tou dobou být nahrazeny novými, opět o generaci mladšími a kvalitnějšími přístroji. S tím, jak se postupně diagnostika v rámci nukleární medicíny posouvá směrem k PETu, by ústav mohl disponovat dvěma PET kamerami. V ideálním stavu bychom mohli mít  i cyklotron pro výrobu vlastních radiofarmak. Sečteno, podtrženo, chtěl bych, abychom dělali špičkovou medicínu, jak se na fakultní pracoviště sluší a patří. V podmínkách nukleární medicíny to znamená mít špičkové lidi a špičkovou techniku.


Do Ústavu nukleární medicíny nastoupil v roce 2007 po absolvování 1. LF UK v Praze. Praxi zahájil v rámci interního kmene, stážoval na mnohých klinikách VFN a částečně i jiných nemocnic v Praze. Podstatnou část své interní praxe absolvoval na Klinice nefrologie VFN. Atestaci v oboru nukleární medicína složil v roce 2012. „Nukleární medicína je sám o sobě specializovaný obor, proto se snažím udržet přehled v celé jeho šíři. Nicméně v rámci užšího zaměření je mým profesním zájmem zejména onkologická diagnostika. Jsem spoluautorem a autorem několika odborných a výukových publikací,“ říká primář Václav Ptáčník