Rekordních 143 dní na umělé plíci

Neuvěřitelných 143 dní dokázali naši lékaři držet pacientku při životě připojenou na umělou plíci. Vůbec první český bypass obcházející plíce zachránil šestatřicetileté ženě s těžkou plicní hypertenzí dočasně život a umožnil jí dočkat se transplantace. Kvůli nedostatku dárců a koronavirové epidemii se tak stalo až po více jak sto dnech. Světový rekord byl dosud 79 dní. 

Teprve šestatřicetiletou pacientku s masivním chrlením krve z plic a selháváním srdce přijali lékaři VFN již v půli prosince loňského roku. Po zavedení mimotělní membránové oxygenace, tzv. ECMO, přistoupili k unikátní metodě vyřazení plic z oběhu a využití umělé mimotělní plíce. Podobná operace se za posledních deset let přitom provedla jen u zhruba dvaceti pacientů na světě. V Čechách se jednalo o naprostý unikát. „Snažili jsme se několikrát ECMO podporu ukončit a připravit pacientku na transplantaci plic, bohužel se to však nepodařilo. Její stav byl tak těžký a závažný, že byla v tu chvíli transplantace neuskutečnitelná. Pacientce jsme proto implantovali unikátní bypass, který obcházel její plíce. Umožnili jsme jí žít s mimotělní plící pověšenou na hrudníku, aby její tělo mělo určitý čas se zotavit a připravit na budoucí transplantaci plic, která byla její jedinou perspektivou,“ vysvětlil postup doc. MUDr. Martin Balík, Ph.D., EDIC, vedoucí lékař intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF UK.  

Metoda podle něj nahradila relativně jednoduchým a zároveň geniálním způsobem funkci plic na relativně dlouhou dobu. Plíce pacientky totiž byly hypertenzí natolik poškozeny, že se jimi krev neprotlačila a bez podpory mimotělního oběhu by dál nežila. Na transplantaci plic nakonec čekala neuvěřitelných 143 dní. Běžně mají lidé mimotělní oxygenátor deset dní a světový rekord byl dosud 79 dní.  

Rekordní dobu čekání způsobilo více faktorů, jako epidemie Covid-19 a strach z nákazy, problematická krevní skupina pacientky, a především nedostatek dárců. Česká republika není ani členem organizace Eurotransplant. Nabídka orgánů z jiných států je proto velmi omezená. „Oproti Rakousku, které v Eurotransplantu je, máme například dvacetinásobnou úmrtnost pacientů čekajících na dárcovské plíce,“ sdělil Balík. 

Pacientku a zároveň matku dvouleté holčičky zdravotníci odvezli z VFN do Fakultní nemocnice Motol, kde se transplantace uskutečnila 18. června ihned po získání vhodného dárce.  

Její stav nadále pro komplikovanost procedury vyžaduje intenzivní péči, i když se podle lékařů nepatrně zlepšuje. Na návrat do běžného života si ještě bude muset počkat.