Tak teda jo, jasně. Je pozdní podzim, cestou z práce už je tma, furt prší, valí se na nás asi tak desátá vlna covidu, zkrátka listopad. Divný měsíc, nemám ho rád. Ani ryba, ani rak. Už skoro ne na kolo, ale ještě ne lyžovat. Prostě blbý. Tak si hledám aspoň nějaké pozitivní zprávy a naštěstí se mi to povedlo, podělím se o ně s vámi.

Ta první je asi jasná. Samozřejmě máme všichni toho čínského viru plné zuby, ale já už vůbec nepochybuju, že si s tou další vlnou (nebo jak to nazvat) zase poradíme. Já vím, že je otrava zase předělávat lůžka na covidária, omezovat plánovanou péči atd. Ale co mám dělat, já si ten virus nevymyslel, ani tahle vláda, ani ta budoucí vláda, ani nikdo jiný v Česku. Takže to zase zvládneme, snad to stihneme ještě do Vánoc, ať máme na svátky klid.

Když už mluvím o konci roku, musím zmínit jednu obrovskou metu, která je pro tuhle nemocnici zásadní: právě do konce roku vypíšeme soutěž na projekt nového pavilonu místo staré A7. Což znamená, že už skončí debaty, co kdy jak proč jestli, a začne se opravdu reálně připravovat nový pavilon. Těším se na to moc, bude to první velká stavba ve VFN od roku 1976!

Měli jsme další důležitá jednání ohledně klíčových věcí v nemocnici. Připravujeme ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví, pražským magistrátem a Prahou 2 podobu rekonstrukce Apolináře. To je obrovské téma, psal jsem o tom opakovaně, bude to dlouhé a těžké, ale posunujeme se kupředu, to je fajn. Do toho jednáme i o heliportu, který jako nemocnice nejvyššího typu nutně potřebujeme. Přišla nám taky potvrzení, že přijali naše žádosti o dotace z evropských fondů, takže do konce roku 2023 utratíme z těchhle zdrojů tři čtvrtě miliardy Kč! A taky finišujeme přípravy nového nemocničního informačního systému, který začneme po Novém roce testovat na první klinice.

Přijde vám, že toho je málo? Mně teda určitě ne. A aby nám to rychleji utíkalo, dáme si v mezidobí vánoční koncert v Karolinu s vyhlášením vítězů ankety Zaměstnanec roku 2021. A pak už budou Vánoce…

prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA