Vánoce s covidem

Je tady advent a hodně známých říká, že letos to bude všechno jiné než v minulých letech. Dokonce slyším, že letos Vánoce nebudou. Situace se neustále mění, možná nebudeme moci navštěvovat své blízké, jak jsme zvyklí – co když zase bude platit zákaz nočního vycházení? – a vůbec, kdo by měl nějakou vánoční náladu… Ať si to přiznáme, nebo ne, covid ovlivňuje naše myšlení. Jsme mnohdy unavení, otrávení z příkazů a omezení, které nás již dlouho provázejí. Mnozí mají pocit, že jsou tím virem zahnáni do kouta. 

Já si ale nemyslím, že to je tak úplně pravda. Ano, Vánoce budou jiné, než jsme zvyklí. Ale bude to špatné? Každý rok touto dobou začíná stresové předvánoční období, které si sami sobě radostně a velice urputně přivoláváme, svázáni tradicemi. Skoro každý vzpomíná na Vánoce, které mu připravili rodiče nebo jiní blízcí. Pokud ho ovšem tyto vzpomínky vedou k přesvědčení, že jen takové Vánoce jsou ty pravé, je předem ztracen, covid necovid. V tom bude možná zakopaný pes, proč hned předpokládáme, že letos Vánoce budou horší než jindy – protože budeme mít omezené možnosti dostát svým vlastním představám či dokonce závazkům. A proto se sama sebe ptám, zda je opravdu nutné udělat letos 10 druhů cukroví, i když jsem byla zvyklá to každé Vánoce dělat. Jestli by nestačilo udělat méně druhů. Anebo si můžu říct, že nějaký virus mě rozhodně nebude omezovat v tom, na co jsem zvyklá a co chci udělat. Každý z nás si o svých Vánocích rozhoduje sám. 

Já budu mít Vánoce stejné jako minulé roky, pokud neonemocním sama nebo někdo z mé rodiny. Samozřejmě si nepřipouštím, že by se to mohlo stát. Nenechám se otrávit a svoji adventní a vánoční náladu si budu nosit s sebou i do práce. Mám na stole adventní věnec a vánočně vyzdobené oddělení. Vánoce budou a zaplať bůh za ně. Nenechme se ovládnout skepsí a zkusme se na ně těšit stejně jako jindy. Svátky jsou pro nás, je to čas na ohlédnutí se za minulým rokem a nabrání síly do toho nového. Kašlete na tradice, pokud máte pocit, že letos to nezvládnete udělat stejně jako dřív. Užijte si svátků a příchodu nového roku tak, jak to půjde, a nezapomeňte, že víc než plný stůl je vaše dobrá nálada, pokud si ji nenecháte od nikoho zkazit. A pro případ, že budete mít o Vánocích nezvaného hosta, který se u vás na 10 dní zabydlí a vy budete nuceni se zavřít do pokoje a s nikým se nestýkat? Po 10 dnech ho prostě vykopnete a můžete si udělat Vánoce opožděné, ale stejně hezké.  

Krásné vánoční svátky a hodně profesních i osobních úspěchů v roce 2021 vám přeje

Monika Stejnerová