První inzulinové pumpy s funkcí umělé slinivky

Dokáže nepřetržitě předvídat potřebu inzulinu, upravuje jeho denní dávkování nebo pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Unikátní inzulinová pumpa funguje na bázi umělé slinivky a představuje převratné řešení pro pacienty s diabetem 1. typu. Poprvé ji zavedli lékaři naší nemocnice. 

„Nová inzulinová pumpa představuje v léčbě cukrovky obrovský posun. Jde o unikátní hybridní systém s uzavřenou smyčkou, který dokáže fungovat na bázi umělé slinivky. Je ideální především pro pacienty, kteří mají problém se špatnou kompenzací a nepravidelným dávkováním inzulinu. Pacientů s diabetem prvního typu stále přibývá, v Čechách jich je padesát až šedesát tisíc. Nová pumpa jim výrazně zjednoduší život,“ uvedl prof. MUDr. Martin Prázný, CSc, Ph.D. z III. interní kliniky VFN a 1. LF UK. 

Jedinečnost inzulinové pumpy spočívá ve schopnosti předvídat inzulinovou potřebu a automatické korekci vysoké nebo naopak nízké hladiny glukózy. Samostatné úpravy ve výdeji inzulinu na základě potřeb pacienta provádí nepřetržitě až 288krát denně, tedy zhruba každých pět minut. Moderní systém je vhodný pro dospělé i dětské diabetiky. Nemusejí se již obávat o svůj zdravotní stav a hlídat hladinu inzulinu v krvi a jaké množství sacharidů má jídlo, které chtějí jíst. Pacienti s diabetem 1. typu před každým jídlem museli složitě odhadovat jaké množství sacharidů pokrm má a kolik inzulinu musí svému tělu poskytnout. Velký problém to představovalo hlavně pro dětské diabetiky, kteří byli odkázaní na pomoc rodičů nebo jiných dospělých osob. I pro ně nová inzulinová pumpa představuje převratné řešení. Přístroj vše sám kontroluje, řídí a není možné, aby pacient upadl do hyper nebo hypoglykémie.