Inspirace na vánoční stůl

Pro zpestření jsme nahlédli pod pokličku mistrů kuchařů z naší nemocniční kuchyně. Jejich rodinné recepty mohou být inspirací, jak obměnit zažité tradiční vánoční menu. 

Rodinný bramborový salát zástupce šéfkuchaře Jaroslava Bušty

„U Buštů na Vánoce to bylo vždy tradiční setkání celé rodiny s cukrovím, ovocem, kapří polívkou s mlíčím a samozřejmě smažený kapr s bramborovým salátem. Na pití jsme měli lisovaný jablečný mošt z našich stromů. Vařila maminka se sestrou, já byl spíš takový zlobivý element, který víc ujedl, než udělal 😊. V mé rodině už tolik tradic neudržujeme, cukroví nám vyrábí naši kamarádi cukráři, pro polévku musím na Vysočinu, protože ji jím jenom já, tak ji nevaříme. Kapra už vlastně taky nesmažíme, změnili jsme to na telecí řízečky. Jen ten bramborový salát dělám každý rok, protože ho prostě miluji. Tento recept se v naší rodině předává již několik generací, původně pochází zřejmě od Znojma a byl pilován na Vysočině. O recept se rád podělím, i když jeho výroba je složitá a mnoho lidí se do toho vůbec nepustí.“ 

Suroviny (pokud možno domácí, nebo BIO potraviny): 
Na 6 porcí: 1 kg brambor z Vysočiny, 0,5 kg sterilovaných okurek ze Znojma, 0,5 kg mrkve ze záhonku (může být od sousedů 😊), 0,5 kg cibule ze sklepa, 8 ks vajec ráno od slepiček, 3 dcl slunečnicového oleje z jižních svahů, plnotučná hořčice, ocet, pepř černý mletý, sůl , worchester, cukr

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnou a nakrájíme na malé kousky. Očištěnou mrkev uvaříme v celku, po vychladnutí nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno a uvaříme ve vodě od mrkve. Čtyři vejce vařené natvrdo promačkáme na kostičky. Okurky nastrouháme nahrubo. Čtyři žloutky dáme do misky + čajová lžička octa a zašleháme 3dcl oleje, tím vznikne majonéza, kterou vmícháme do salátu. Dochutíme octem, worchestrem, hořčicí, sůl, pepřem a cukrem. 

Dobrou chuť, krásné prožití Vánoc a vše nejlepší do roku 2021 🙂 

Polévka Máčanka šéfkuchaře Petra Slivoně

„Polévku můžete dochutit orestovanou slaninkou, což u nás doma nepřichází v úvahu. Na Vánoce se dle tradic a mojí manželky, která pochází z východu Slovenska, maso nepapá 😊“ 

Suroviny: 
500 ml láku z kysaného zelí, 1 hrst sušených hub, 200 ml smetany, 100 g másla, 100 g uzené slaniny (obyčejná), 4 lžíce hladké mouky, 5 brambor, 1 bobkový list, sůl, voda 

Postup: 
Nalijeme vodu do láku, aby se zjemnila kyselost.  Přidáme houby a necháme půl hodiny stát. Pak přidáme bobkový list, sůl a vaříme asi 20 minut. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Tou zahustíme polévku a přidáme smetanu. Přivedeme k varu. Zvlášť si uvaříme brambory na kostičky nebo rýži jako vložku do polévky. Polévku lehce provaříme a dochutíme. 

Pirohy plněné bramborami 

Těsto: 
2,5 lžičky soli, 5 ks vajec, 625 ml vody, 2,5 kg polohrubé mouky 

Náplň: 
5 brambor, tavený sýr dle chuti, pažitka 

Na potření: 
625 g másla 

Postup: 
Do hluboké mísy vysypeme 3/4 polohrubé mouky, přidáme vejce a sůl. Vše spolu smícháme a postupně přiléváme studenou vodu, dokud nevypracujeme těsto. Těsto by se nemělo lepit, aby se nám dobře válelo. 
Brambory vaříme ve slupce doměkka. Pak je oloupeme a v míse rozmačkáme. K bramborám přidáme kostičky taveného sýru, najemno nasekanou pažitku (čím víc, tím lépe) a sůl. Vše ručně smícháme a nádivku máme hotovou. Pokud nemáme pažitku, nahradíme ji jarní cibulkou. 
Těsto vyválíme na plát asi 0,5 cm silný. Z něj vykrajujeme kolečka, která naplníme nádivkou, a nakonec pořádně zacelíme konce těsta, aby nám směs nevytekla. Pokud nemáme přímo formičky na vykrajování pirohů, poslouží nám hrneček a na zacelení je dobrá vidlička. 
Když máme pirohy hotové, dáme je vařit do osolené vroucí vody na 10 minut. Pokud jsou pirohy uvařené, vložíme je do hrnce, kde jsme si předem rozpustili celé máslo. 
Pirohy podáváme samotné, stačí je jen přelít rozpuštěným máslem s pažitkou či opečenou cibulkou. 

Šumavský Kuba od zástupce šéfkuchaře Jiřího Kinzlera 

„Rozhodně na sváteční tabuli nesmí chybět, u nás je každoroční jasnou volbou k obědu na Štědrý den.“ 

Suroviny: 
100 g sušených hub, 300 g krup, 2-3 stroužky česneku, 80 g vepřového sádla, 30 g másla, sůl, pepř mletý, kmín drcený, majoránka 

Postup: 
Kroupy si propláchneme teplou vodou, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme trochu kmínu a uvaříme doměkka. Poté je scedíme a necháme okapat. Mezitím namočíme sušené houby, oloupaný česnek utřeme se solí. Na pánvi rozehřejeme sádlo a vložíme scezené houby, drcený kmín, přidáme uvařené kroupy s utřeným česnekem, pepřem a majoránkou. 
Hotovou směs vysypeme do vymazaného pekáče, vložíme do rozehřáté trouby a zapečeme do růžova, před koncem pečení naskládáme máslo a necháme jej rozpustit. 
Hotového Kubu rozdělíme na jednotlivé porce a servírujeme třeba s nakládanou okurkou.